Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs (8)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (8)

#44443
Olga Szałata
Participant

[b]KROKIETY PO WŁOSKU[/b]
[b]Składniki:[/b]
20 dag parówek
10 dag ryżu
5 dag żółtego sera
cebula
koperek
2 jaja
sól, pieprz
bułka tarta
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ryż ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Ser zetrzeć. Ryż, cebulę, ser, koperek, 1 jajko- wymieszać oraz doprawić. Parówki pokroić wzdłuż. Każdą część parówki obłożyć masą. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

[b]KOTLETY RYŻOWE[/b]
[b]Składniki:[/b]
2 szkl. ugotowanego ryżu (powinien się kleić)
2 jajka
3 łyż. masła
pół szkl. tartego sera (edamski z mozzarellą)
3 łyż. siekanej natki
sól, pieprz
bułka tarta
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę więcej bułki tartej. Formować małe kotleciki i od razu kłaść je na rozgrzany olej. Należy dobrze je podsmażyć z jednej strony, bo przy odwracaniu lubią się łamać. Podawać na liściu sałaty jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.

[b]NALEŚNIKI PROWANSALSKIE[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Na ciasto:[/u]
szkl. mąki
1/2 szkl. wody z mlekiem
jajko
2 łyż. oliwy
[u]Na farsz:[/u]
1,5 szkl. startego żółtego sera
szczypta czosnku
łyżka ziół prowansalskich
natka
[u]Do panierowania i smażenia:[/u]
4 łyż. oleju
2 całe jajka
pół szkl. tartej bułki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ser wymieszać z natką i ziołami. Usmażyć naleśniki, posypywać serem i zwijać w krokiety. Jajko rozbić z odrobiną wody. Maczać krokiety w tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sokiem pomidorowym lub buraczanym.

[b]KOTLETY Z KAPUSTY[/b]
[b]Składniki:[/b]
mała główka kapusty
jajo
cebula
sól i pieprz
mąka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajo, trochę mąki i cebulkę podsmażaną z odrobiną tłuszczu. Z gotowanej masy formować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i piec na złoty kolor.

[b]BIGOS SZWEDZKI[/b]
[b]Składniki:[/b]
1kg kiełbasy (np. śląskiej)
1kg pieczarek
1kg cebuli
koncentrat pomidorowy
przyprawy
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cebulę kroić w piórka i podsmażyć na oleju (zeszklić). Pokrojoną kiełbasę i pieczarki smażyć w osobnym garku. Połączyć, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.

[b]PLACKI Z CUKINII[/b]
[b]Składniki:[/b]
cukinia
kefir
jajko
szczypta soli
1 szkl. mąki
szczypta proszku do pieczenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cukinię zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Dodać kefir, jajko, sól. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”