Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs (5)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (5)

#44439
Olga Szałata
Participant

[b]CIASTO "PANI WALEWSKA"
Składniki:[/b]
[u]Ciasto kruche:[/u]
30 dag mąki
20 dag tłuszczu ( 10 masła, 10 margaryny)
10 dag cukru pudru
4 żółtka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
[u]Piana:[/u]
4 białka
30 dag cukru pudru
16 dag orzechów włoskich
dżem (kwaśny)
[u]Masa:[/u]
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyż. mąki pszennej
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1 żółtko
[b]Sposób wykonania:[/b]
[u]Ciasto:[/u] Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h. Potem wyłożyć na blachę.
[u]Piana:[/u] Ubić porządnie białka z cukrem. Na surowe ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość rozkruszonymi orzechami.
[u]Masa: [/u] Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z 1 kostką masła.
Ciasto z pianą piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 stopni. Ostudzone przekroić na połowę. Jedną połówkę posmarować masą, przełożyć drugą częścią. Schłodzić.

[b]MURZYNEK RENATKI
Składniki:[/b]
1,5 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyż. kakao
6 łyż. wody
3 jaja
1,5 szkl. mąki
prosze do pieczenia
bakalie
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cukier+margaryna+kakao+woda= zagotować i wystudzić. Dodać 3 żółtka. Odlać 1/3 szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać bakalie. Wymieszać. Na wierzch położyć pianę ubitą z 3 białek. Piec 50 minut w temperaturze 150 stopni. Nie wyjmować od razu z pieca. Polać po wierzchu polewą.

[b]TARTA Z POMARAŃCZAMI
Składniki:[/b]
100g masła
2 szkl. mąki
2 żółtka
1/4 szkl. cukru
sok z 3 pomarańczy
1/4 szkl. cukru
60g roztopionego masła
5 ubitych jaj
sól, cukier
[b]Sposób wykonania: [/b] Masło posiekaj i połącz z mąką, dodaj żółtka, sól i cukier. Zmiksuj. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem. Ułóż ciasto. Połącz sok z cukrem, rozpuszczonym masłem i ubitymi jajkami. Podgrzewaj na parze mieszając, następnie wyłóż na ciasto i piecz około 20 minut. Przestudź i udekoruj pomarańczami w plastrach. Polej syropem z pomarańczy.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”