Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs (4)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (4)

#44437
Olga Szałata
Participant

[b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
Składniki:[/b]
kilka listków zielonej sałaty
3 pomidory
2 dymki
¼ główki młodej czerwonej kapusty
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
2 marchewki
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

[b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:[/b]
po 30 dag białej i czerwonej kapusty
cebula
marynowana papryka
2 kiszone ogórki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
majonez
3 łyż. keczupu
natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
ocet winny
sól, pieprz, ostra papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką

[b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
Składniki:[/b]
5 jaj
puszka ananasa
20 dag szynki
kukurydza
seler konserwowy
1 por
2 duże jabłka
majonez
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.

[b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:[/b]
filety smażone (ok. 1kg)
4-6 szt. cebuli
3 szt. papryki czerwonej
1 puszka brzoskwiń
3 łyż koncentratu pomidorowego
keczup
[b]Sposób wykonania: [/b]
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”