Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs (3)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (3)

#44435
Olga Szałata
Participant

[b]BABKA PUCHOWA
Składniki:[/b]
6 jaj
25 dag margaryny lub masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
[b]Sposób wykonania:[/b]
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejne jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 min w temp 175 stopni. Jeszcze ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem i udekorować.

[b]BISZKOPT ROMUALDY
Składniki:[/b]
6 (8) jaj
6 (8) łyżek cukru
6 (8) łyżek mąki
sól
proszek do pieczenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem, aż do uzyskania złocistego koloru..

[b]TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC
Składniki:[/b]
60dag truskawek
sok z 4 pomarańczy
300g podłużnych piszkoptów
220g cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
500g dwukrotnie zmielonego twarodu
4 łyżki śmietany kremówki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Formę wyłożyć folią lub pergaminem. Ułożyć 1/3 biszkoptów. Wyłożyć 1/2 masy serowej i owoców, przykryć biszkoptami. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Brzegi folii zawinąć, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ciężarkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Zamiast twarogu można użyć serki homogenizowane. Nie dodawać wtedy cukru pudru. Ubić kremówkę przed dodaniem do sera.

[b]MUS JOGURTOWY Z OWOCAMI
Składniki:[/b]
500g czarnych jagód
300g jeżyn
1/2 l naturalnego jogurtu
400 ml śmietany kremówki
1/4 szkl. śmietany (12%)
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
4 listki żelatyny
4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie)
sok z cytryny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyż. zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać z żelatyną. Odstawić do lodówki. Owoce przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. 2/3 owoców zmiksować z 2-3 łyż. cukru pudru. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać gęstniejącym jogurtem. Mus jogurtowy układać warstwowo z przecierem z owoców, tak by na wierzchu był mus. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekorować resztą owoców.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”