Przepisy na konkurs (3)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (3)

Olga Szałata
Participant
Posted on 8 stycznia 2006 at 21:21

[b]BABKA PUCHOWA
Składniki:[/b]
6 jaj
25 dag margaryny lub masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
[b]Sposób wykonania:[/b]
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejne jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 min w temp 175 stopni. Jeszcze ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem i udekorować.

[b]BISZKOPT ROMUALDY
Składniki:[/b]
6 (8) jaj
6 (8) łyżek cukru
6 (8) łyżek mąki
sól
proszek do pieczenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem, aż do uzyskania złocistego koloru..

[b]TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC
Składniki:[/b]
60dag truskawek
sok z 4 pomarańczy
300g podłużnych piszkoptów
220g cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
500g dwukrotnie zmielonego twarodu
4 łyżki śmietany kremówki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Formę wyłożyć folią lub pergaminem. Ułożyć 1/3 biszkoptów. Wyłożyć 1/2 masy serowej i owoców, przykryć biszkoptami. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Brzegi folii zawinąć, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ciężarkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Zamiast twarogu można użyć serki homogenizowane. Nie dodawać wtedy cukru pudru. Ubić kremówkę przed dodaniem do sera.

[b]MUS JOGURTOWY Z OWOCAMI
Składniki:[/b]
500g czarnych jagód
300g jeżyn
1/2 l naturalnego jogurtu
400 ml śmietany kremówki
1/4 szkl. śmietany (12%)
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
4 listki żelatyny
4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie)
sok z cytryny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyż. zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać z żelatyną. Odstawić do lodówki. Owoce przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. 2/3 owoców zmiksować z 2-3 łyż. cukru pudru. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać gęstniejącym jogurtem. Mus jogurtowy układać warstwowo z przecierem z owoców, tak by na wierzchu był mus. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekorować resztą owoców.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email