Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs (12)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (12)

#44449
Olga Szałata
Participant

[b][u]Sałatka z solonych grzybów[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
300g grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
150g korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski. Grzyby pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Jaja obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich następnie na 4 cząstki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać oliwę, musztardę, sól, cukier oraz przyprawy i starannie wymieszać. Podawać posypaną siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

[b][u]Kanapki z kawiorem[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
200g żytniego razowego chleba
70g masła śmietankowego
100g kawioru czarnego, czerwonego
1/2 cytryny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Chleb pokroić na kromki nie grubsze niż 5mm. Odciąć skórki, z miękiszu wykrawać kawałki o wielkości i kształcie odpowiadającym zaplanowanej kompozycji półmiska. Kromeczki posmarować cienką warstwą masła, po czym schłodzić. Nałożyć warstwę kawioru. Przybrać obranymi ze skórki, cieniutkimi cząsteczkami plasterków cytryny. Znakomity jest także kawior podawany na grzankach z białego pieczywa posmarowanych cienką warstwą masła.

[b][u]Ciasteczka serowe[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
400g świeżego chudego twarogu
100g mąki
50g cukru pudru
2 jaja
cukier waniliowy
1 łyżka drobno posiekanej skórki cytrynowej
60ml likieru pomarańczowego
tłuszcz do smażenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Twaróg odcisnąć i dwukrotnie przemielić. Żółtka z 2 jaj utrzeć starannie z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wymieszać, połączyć z twarogiem i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo przesianą mąkę. Wlać likier i starannie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać porcjami (ok. 1 łyżki) na mocno rozgrzany tłuszcz. smażyć z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Podawać z sorbetem owocowym i owocami kandyzowanymi.

[b][u]Grzyby z orzechami[/u][/b]
[b]Składniki:[/b]
500g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszków pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków sułtańskich, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125ml śmietany
250ml białego wytwanego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pieczarki oczyścić,umyć, osuszyć. Kapelusze oddzielić od trzonków. Trzonki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 50g masła i obsmażyć na nim przez 10 min. trzonki i kapelusze pieczarek. Dodać pietruszkę, osolić i doprawić sporą ilością pieprzu. Zalać winem i dusić na wolnym ogniu przez 25min. Dodać rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki pinii. Gotować jeszcze 10 min. Dolać brandy i śmietanę, wymieszać dokładnie i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut do zgęstnienia. Podawać z ryżem.

[u][b]Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1kg combra jagnięcego
750g młodych kartofelków
400g młodych cebulek
30g smalcu
3 łyż. oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej szałwii
kilka liści laurowych
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienke plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę do cpieczenia wysmarować smalcem, wlać oliwę, dodać szałwię, liść laurowy i rozmaryn oraz całe i pokrojone cabulki. Ułożyć w tym kawałki mięsa. Osolić i opieprzyć. Piec przez 1 godz. w nagrzanym piekarniku do temp. 230 stopni. W połowie pieczenia dodać kartofelki i od czasu do czasu przewracać kawałki mięsa i jarzyny drewnianą łopatką.

[u][b]Grzanki z serem mozzarella[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
250g chleba
100g mozzarelli lub bundzu owczego
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba. Wkładać ser między 2 kawałki chleba. Boki tak sporządzonych kanapek moczyć w wodzie i obtaczać kilkakrotnie w mące. Układać je na dużym półmisku, by nie stykały się ze sobą. Jaja roztrzepać starannie z odrobiną soli. Masą tą pokryć grzanki. Odstawić na godzinę. Po upływie czasu jaja powinny całkowicie wsiąknąć w chleb. Smażyć w dużej ilości wrzącej oliwy na jasnozłoty kolor (ok 10 min.). Osączyć z nadmiaru tłuszczu, Podawać gorące.

[u][b]Papryka faszerowana po sycylijsku dla 4 osób[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
4 papryki żółte
6 pomidorów
oliwa do wysmarowania formy
[u]Farsz:[/u]
500g mielonej chudej wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 mała ostra czerwona papryczka
1 pęczek siekanej zielonej pietruszki
2/3 pęczka siekanej świeżej bazylii
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki wymoczonych i odciśniętych rodzynków sułtańskich
12 wypestkowanych i drobno pokrojonych czarnych oliwek
12 obranych i posiekanych słodkich migdałów
100ml oliwy
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Papryki opłukać, wypestkować, usunąć szypułki, ułożyć na serwecie, by obeschły. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na silnie rozgrzanej oliwie. Dodać tartą bułkę i smażyć dalej póki się nie zrumieni. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, migdały i rodzynki. Podsmażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mięso i pozostałe składniki farszu. Osolić, dodać pieprz i dobrze wymieszać. Farszem tym napełniać papryki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Nafaszerowane papryki układać na dnie posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia, zachowując między nimi spore odstępy, które wypełnić pomidorami. Skropić wszystko oliwą i zapiekać przez 1 godzinę w nagrzanym do temp 190 stopni piekarniku. Podawać gorące.

[u][b]Sero-kokos[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
olejek waniliowy
3 jaja
150g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
300 g mąki
1 proszek do pieczenia
[u]Ser:[/u]
3 serki homogenizowane
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru
200g cukru
2 puszki mandarynek lub 1 puszka brzoskwiń
[u]Kokos:[/u]
200g masła
200g wiórek kokosowych
150g cukru
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ciasto: cukier ubić z masłem na pianę, dodać całe jajka na zmianę z mąką, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Ser: żółtka ubić z cukrem, dodać serki, budyń i na koniec ubitą pianę z białek. Kokos: masło i cukier zagotować, dodać wiórki, ostudzić tak żeby nie było b. gorące.
Njalepiej ciasto i ser ubić równolegle. Na blachę wysmarowaną bułką nałożyć ciasto, na to pokrojone drobno brzoskwinie, na to nałożyć ser i na wierzch kokos. Piec 45-50 min. w temp. 150stopni.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”