Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs (11)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (11)

#44447
Olga Szałata
Participant

[u][b]Krajanka[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
45 dag mąki (2,5 szkl.)
1/2 łyż. miodu
20 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2 jaja
krem karpatkowy
powidła
[b]Sposób wykonania:[/b]
Dokładnie wymieszać składniki (bez kremu), zagnieść i podzielić na 3 części. Piec 3 placki ok 10min. w temp. 200 stopni. Odstawić, żeby ostygły. Przygotować krem wg przepisu karpatkowego. Odstawić do ostudzenia. W misce ucierać 1 kostkę masła i stopniowo dodawać karpatkę. Ciasto przełożyć kremem, na pierwszą warstwę położyć kwaśne powidła, a na to znowu karpatkę.

[u][b]Złociste paszteciki[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 jaja
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
sól
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki tłuszczu
[u]Nadzienie:[/u]
75 dag kwaszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 czubata łyżka tłuszczu
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyż ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.

[u][b]Rizotto[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1/2 szkl. ryżu
1/4 kurczaka
cebula
marchew
2 łyżki tłuszczu
sól
przyprawa "Jarzynka"
mała puszka zielonego groszku
łyżka zieleniny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zagotować wodę z łyżeczką masła lub margaryny, włożyć wymyty i osączony ryż, ugotować na sypko. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, obrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę i marchew. Podlać niewielką ilością wody, udusić do miękkości. Mięso następnie drobno pokroić. Do pozostałego sosu włożyć ryż, odcedzony groszek i pokrojone mięso. Przyprawić "Jarzynką". Wymieszane rizotto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Po wierzchu posypać tartym serem, w kilku miejscach położyć masło- zapiekać 15min.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”:kiss: