Przepisy na konkurs (10)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (10)

Olga Szałata
Participant
Posted on 9 stycznia 2006 at 16:34

[u][b]Kurczak czosnkowy[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
2 filety kurczaka
puszka bambusów
4 ząbki czosnku
3 marchewki
natka pietruszki
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. wody
grzyby moon
ryż
jajko
szczypior
szafran
[b]Sposób wykonania:[/b]
Filety pokroić w paski, wrzucić do miski, dodać czosnek (zmielony), żółtko, sól pieprz. Do gotującego się ryżu dodać szafran i białko. Marchewki pokroić w laseczki i ugotować. Powiązać w snobki za pomocą szczypiorku. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, grzyby moon i natkę pietruszki, dodać wodę z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z potrawką z marchewki.

[u][b]Pierścień ryżowy na ostro[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
50 dag ryżu
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
2 małe ostre papryki
3 jajka
1 łyżeczka curry
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka papryki w proszku
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 części. Groszek i kukurydzę odsączyć , paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do 1/3 części ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej- keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej- odrobinę pieprzu i kukurydzę. Do każdej części ryżu dodać po jednym rozkłóconym jajku. Wysmarowaną masłem żaroodporną formę pierścieniową wyłożyć trzema rodzajami mas ryżowych, lekko je ugniatając. Wstawić do piekarnika na 25 min.

[u][b]Pizza ryżowa[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
25 dag ryżu
20 dag kiełbasy
3 jajka
50 dag pomidorów
3 ząbki czosnku
10 dag żółtego sera
bazylia, tymianek
2 łyżki masła
bułka tarta
olej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła, drobno posiekane ząbki czosnku. Poddusić jeszcze chwilę i zmiksować. Kiełbasę pokroić w plasterki i szybko przesmażyć na patelni. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Jajka rozbić i rozkłócić. Połączyć ryż z sosem pomidorowym, kiełbasą i rozkłócononymi jajkami. Płaską blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę równomiernnie rozprowadzając na całej powierzchni. Na wierzchu ulożyć plastry pomidorów i posypać utartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 15 min. w temp. 180 stopni.

[u][b]Sos "Tysiąca wysp"[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jaja ugotować na twardo. Ogórek+jaja+cebula= pokroić w kostkę. Majonez z keczupem ubić trzepaczką, dodać pokrojone dodatki, przyprawić i wymieszać. W słoiku można przechowywać do 4 dni. Używa sie do przystawek mięsnych (pasztetów zapiekanych w cieście), wędlin, potraw w galaretach.

[u][b]Sos grzybowy[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1 kg grzybów
25 dag cebuli
1 śmietana
olej
czubata łyżka mąki
przyprawy: bazylia, pieprz, papryka łagodna, papryka ostra, cząber, rozmaryn, liść laurowy, ziarnko angielskie
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Pokrojone grzyby i już obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości grzybów na oleju. Dodać przyprawy. Mąkę rozbić ze śmietaną, przelać przez sito, zagotować. Można dodać sos sojowy lub bulion. Podawać z półwytrawnym winem.

[u][b]Kurczak Kolumba- na 4 osoby[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1/2 kg piersi kurczaka
25 dag pomidorów w zalewie
2 czerwone papryki
2 duż cebule
35 dag kukurydzy
1 łyżka oregano, kolendry, chili
4 łyżki oleju
sól
[b]Sposób wykonania:[/b]
Piersi oczyścić, pokroić w paseczki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni obsmażyć paprykę i cebulę na 2 łyżkach oleju. Po 5 min. dodać kukurydzę i dusić kilka minut. Dodać sól, oregano, chili, pomidory, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podsmażyć ziarna kolendry, kiedy zaczną się rumienić wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut na silnym ogniu. Dodać kurczaka do sosu i nadal dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z ryżem na sypko.

[u][b]Schab zawijany z migdałami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
Schab
musztarda
migdały, rodzynki lub śliwki suszone
bazylia, czosnek, papryka słodka
jajko
bułka tarta
[b]Sposób wykonania:[/b]
Schab rozbić, nastrzeć bazylią, czosnkiem tartym, papryką słodką. Zostawić na 0,5 godziny. Posiekać migdały, namoczyć w gorącej wodzie rodzynki lub wypestkowane śliwki. Kotlety posmarować musztardą, nałożyć migdały (rodzynki, śliwki) i zawinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu.

[u][b]Zapiekanka[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
4-5 ziemniaków lub ryż
30 dag sera żółtego
2 papryki czerwone, 1 zielona
pomidor
3 cebule
4 filety z piersi kurczaka
włoszczyzna mrożona
mieszanka chińska mrożona
10 pieczarek
wegeta, sól, pieprz
sos miodowo- musztardowy Knorr
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie pokroić w kostkę. Filety kroić w kostkę, posypać wegetą, podsmażyć na oleju. Pieczarki kroić w paseczki, podsmażyć. Cebulę kroić w kostkę, a następnie podsmażyć. Włoszczyzne gotować w wodzie, chińszczyznę podsmażyć na oleju. Dodać do chińszczyzny paprykę i razem smażyć. Układać warstwami: ziemniaki (ryż), filety, pieczarki+cebula, sos, włoszczyzna, chińszczyzna, sos, ser żółty, pomidor w plasterkach. Pieczemy 20-30min w temp. 150 stopni.

[u][b]Karp z pieczarkami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
karp
ok 0,5 kg pieczarek
2-3 cebule
śmietana
ser żółty
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Karpia podzielić na dzwonki. Posolić, popieprzyć- usmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić. Cebul pokroić w kostkę, podsmażyć na szklisto na oleju, dodać pieczarki. Przprawić i smażyć. Rybę przykryć pieczarkami z cebulą. Zalać śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email