Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs (10)

Home Forums Forum Konkursowe Trzeci Konkurs Pychotki Partia nr 1 Przepisy na konkurs (10)

#44446
Olga Szałata
Participant

[u][b]Kurczak czosnkowy[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
2 filety kurczaka
puszka bambusów
4 ząbki czosnku
3 marchewki
natka pietruszki
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. wody
grzyby moon
ryż
jajko
szczypior
szafran
[b]Sposób wykonania:[/b]
Filety pokroić w paski, wrzucić do miski, dodać czosnek (zmielony), żółtko, sól pieprz. Do gotującego się ryżu dodać szafran i białko. Marchewki pokroić w laseczki i ugotować. Powiązać w snobki za pomocą szczypiorku. Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, grzyby moon i natkę pietruszki, dodać wodę z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z potrawką z marchewki.

[u][b]Pierścień ryżowy na ostro[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
50 dag ryżu
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
2 małe ostre papryki
3 jajka
1 łyżeczka curry
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka papryki w proszku
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 części. Groszek i kukurydzę odsączyć , paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do 1/3 części ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej- keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej- odrobinę pieprzu i kukurydzę. Do każdej części ryżu dodać po jednym rozkłóconym jajku. Wysmarowaną masłem żaroodporną formę pierścieniową wyłożyć trzema rodzajami mas ryżowych, lekko je ugniatając. Wstawić do piekarnika na 25 min.

[u][b]Pizza ryżowa[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
25 dag ryżu
20 dag kiełbasy
3 jajka
50 dag pomidorów
3 ząbki czosnku
10 dag żółtego sera
bazylia, tymianek
2 łyżki masła
bułka tarta
olej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła, drobno posiekane ząbki czosnku. Poddusić jeszcze chwilę i zmiksować. Kiełbasę pokroić w plasterki i szybko przesmażyć na patelni. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Jajka rozbić i rozkłócić. Połączyć ryż z sosem pomidorowym, kiełbasą i rozkłócononymi jajkami. Płaską blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę równomiernnie rozprowadzając na całej powierzchni. Na wierzchu ulożyć plastry pomidorów i posypać utartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 15 min. w temp. 180 stopni.

[u][b]Sos "Tysiąca wysp"[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jaja ugotować na twardo. Ogórek+jaja+cebula= pokroić w kostkę. Majonez z keczupem ubić trzepaczką, dodać pokrojone dodatki, przyprawić i wymieszać. W słoiku można przechowywać do 4 dni. Używa sie do przystawek mięsnych (pasztetów zapiekanych w cieście), wędlin, potraw w galaretach.

[u][b]Sos grzybowy[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1 kg grzybów
25 dag cebuli
1 śmietana
olej
czubata łyżka mąki
przyprawy: bazylia, pieprz, papryka łagodna, papryka ostra, cząber, rozmaryn, liść laurowy, ziarnko angielskie
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Pokrojone grzyby i już obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości grzybów na oleju. Dodać przyprawy. Mąkę rozbić ze śmietaną, przelać przez sito, zagotować. Można dodać sos sojowy lub bulion. Podawać z półwytrawnym winem.

[u][b]Kurczak Kolumba- na 4 osoby[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
1/2 kg piersi kurczaka
25 dag pomidorów w zalewie
2 czerwone papryki
2 duż cebule
35 dag kukurydzy
1 łyżka oregano, kolendry, chili
4 łyżki oleju
sól
[b]Sposób wykonania:[/b]
Piersi oczyścić, pokroić w paseczki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni obsmażyć paprykę i cebulę na 2 łyżkach oleju. Po 5 min. dodać kukurydzę i dusić kilka minut. Dodać sól, oregano, chili, pomidory, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podsmażyć ziarna kolendry, kiedy zaczną się rumienić wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut na silnym ogniu. Dodać kurczaka do sosu i nadal dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z ryżem na sypko.

[u][b]Schab zawijany z migdałami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
Schab
musztarda
migdały, rodzynki lub śliwki suszone
bazylia, czosnek, papryka słodka
jajko
bułka tarta
[b]Sposób wykonania:[/b]
Schab rozbić, nastrzeć bazylią, czosnkiem tartym, papryką słodką. Zostawić na 0,5 godziny. Posiekać migdały, namoczyć w gorącej wodzie rodzynki lub wypestkowane śliwki. Kotlety posmarować musztardą, nałożyć migdały (rodzynki, śliwki) i zawinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu.

[u][b]Zapiekanka[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
4-5 ziemniaków lub ryż
30 dag sera żółtego
2 papryki czerwone, 1 zielona
pomidor
3 cebule
4 filety z piersi kurczaka
włoszczyzna mrożona
mieszanka chińska mrożona
10 pieczarek
wegeta, sól, pieprz
sos miodowo- musztardowy Knorr
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie pokroić w kostkę. Filety kroić w kostkę, posypać wegetą, podsmażyć na oleju. Pieczarki kroić w paseczki, podsmażyć. Cebulę kroić w kostkę, a następnie podsmażyć. Włoszczyzne gotować w wodzie, chińszczyznę podsmażyć na oleju. Dodać do chińszczyzny paprykę i razem smażyć. Układać warstwami: ziemniaki (ryż), filety, pieczarki+cebula, sos, włoszczyzna, chińszczyzna, sos, ser żółty, pomidor w plasterkach. Pieczemy 20-30min w temp. 150 stopni.

[u][b]Karp z pieczarkami[/b][/u]
[b]Składniki:[/b]
karp
ok 0,5 kg pieczarek
2-3 cebule
śmietana
ser żółty
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Karpia podzielić na dzwonki. Posolić, popieprzyć- usmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić. Cebul pokroić w kostkę, podsmażyć na szklisto na oleju, dodać pieczarki. Przprawić i smażyć. Rybę przykryć pieczarkami z cebulą. Zalać śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.

„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”