Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:Spaghetti

#46444
Anerite
Participant

Spaghetti z natury jest wloska potrawa ale w Twoim wydaniu ma sie jak piesc do nosa. Mozna sobie zrobic makaron z dodatkami wg. swojego pomyslu, ale Twoj sie ma nijak do wloskiego oryginalu.
Niestety astropitek nie zgodze sie z tym, ze makaron trzeba wystudzic. To podstawowy blad wynikajacy z nieznajomosci techniki kulinarnej w tym przypadku wloskiej.
We wloskim spaghetti nie ma marchewki, kapusty (!), pietruszki, jako ze korzenia pietruszki Wlosi wogole nie uzywaja ani nawet selera. Zacznijmy od tego, ze prawdziwe wloskie spaghetti jest robione na kilka sposobow, ale zawsze, absolutnie zawsze musi to byc goracy makaron prosto z garnka laczony z dodatkami i nie zawsze to musi byc gotowy sos, choc moze byc.
Zadne fixy sa absolutnie niedopuszczalne, to jest kryminal. Jak ktos lubi, to moze uzyc gotowy sos ze sloika, albo robic samemu. Moze byc z mielona wolowina, ale nie musi. Moze byc z pomidorami, pieczarkami, ale tez nie musi.
Czosnku nie trzeba wyciskac, mozna szybko drobno pokroic, oliwa i to dobrej jakosci musi byc, nie zaden olej, to profanacja.
Jak robia Wlosi: makaron gotuja „al dente” znaczy troszke twardawy, potem goracy, prosto z garnka, lacza z dodatkami, zwykle na duzej patelni, albo z gotowym sosem albo swoim czy innymi dodatkami, mieszaja dobrze na srednim ogniu, jesli jest za geste, to dolewaja chochelke albo 2 wody z gotowania makaronu, nie swiezej, to jest zasada i dodaja zwykle tarty ser, jak parmezan czy inny w tym typie, co powoduje dobre laczenie z sosem i cos zielonego. Znaczy, odlewajac makaron nalezy zachowac troche tej wody z gotowania.
Po ugotowaniu makaronu mozna dodac swieze male pomidorki przekrojone na pol, albo sos wlasnego wyrobu czy kupny, ale zawsze z dodatkiem sera. Mozna tez robic spaghetti z czosnkiem i maslem jedynie, posypujac natka pietruszki, to tez klasyczny wloski przepis, bez zadnych pomidorow, sosow czy miesa. Jesli wladasz angielskim, to klik na foodnetwork.com i tam dostaniesz prawdziwe wloskie i nietylko wloskie przepisy wraz z dokladnym opisem przyrzadzania, sa tez video do niektorych przepisow, a jesli do tego masz satelite, to mozesz ogladac pokazy kulinarne (w j. angielskim) w oryginale prawdziwych wloskich mistrzow kuchni i tak, jak sie robi prawdziwie po wlosku. Moge polecic kilku szefow, jesli mozesz ogladac.
No mozna sobie robic makaron z jakimis dowolnymi dodatkami, ale to nie jest spaghetti, tylko „moj makaron” czy kluski.
Grilcenter, jesli masz na mysli krecenie makaronu na widelcu do jedzenia, to potrzebna jest lyzka i widelec, a nie 2 widelce, ale niekoniecznie.
Sos nie musi byc miesny. Pozdrawiam.