O:Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego O:Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego

Anerite
Participant
Posted on 26 marca 2010 at 22:22

Dziekuje za komplement. Mistrzem kuchni nie jestem, troche umiem gotowac, ale bardzo interesuje sie kulinariami i technika kulinarna. Czytam przepisy, ogladam pokazy kulinarne, a specjalnie dociekam co i jak i dlaczego. Restauracja to trudny zawod, raczej nie w moim guscie i duza konkurencja, wole degustowac, niz gotowac calymi dniami, bo to zawod prawie na 24 g. dziennie.
Jesli chodzi o rozetki, to tez mi dipy przyszly na mysl, jest sporo przepisow, ale z drugiej strony doszlam do takiej konkluzji:
dlaczego wszystko robic na jedno kopyto, czy nie lepiej zostawic oryginalne potrawy takimi, jakie sa i wlasnie podkreslic te innosc, bo to dopiero jest ciekawe. Slodkie rozetki to rodzaj deseru, a wytrawne to swietna przekaska do wina, piwa, czerwonego barszczu, napoju jarzynowego, bulionu itd. Nadzienie tu byloby zbedne a dipy tymbardziej, zreszta caly urok rozetek polega na tych pieknych wzorkach, ktore bylyby stracone. Do dipow swietne sa rozne surowe jarzynki, a to calkiem inny gatunek potrawy, chyba gdzies podawalam zestaw, ale moge powtorzyc na zyczenie.
W sprawie przypraw moge tylko polecic szukanie w roznych sklepach, jak ze zdrowa zywnoscia, orientalnych i specjalnych dzialach produktow importowanych w marketach. Ostatnio jest „wysyp” wszelkich ziol suszonych samych, w mieszankach, z morska sola i bez, ale nie zawieraja glutaminianu sodu, ktory zostal ogolnie potepiony. Tego tu nikt nie kupuje i restauracje pisza, ze nie uzywaja tego do potraw, bo ludzie zaczeli je unikac, szczegolnie chinskie. Niestety w Polsce jeszcze ta niezdrowa sztuczna przyprawa ma wielkie uznanie.
Przyprawy sa w malych zgrabnych plastikowych sloiczkach jednakowego ksztaltu i wielkosci, marka to „Santa Paula”. Ja nie mieszkam w Polsce, ale ostatnio tyle produktow nowych jest w Polsce, ze i to powinno sie znalezc, moze tez sprzedaja na Allegro. W niektorych mieszankach jest papryka, trzeba czytac sklad na opakowaniu i nie kupowac tego, co komus szkodzi i z glutaminianem.
Chetnie podam rozne przepisy na zyczenie a takze podziele sie technika kulinarna. Kiedy czytam przepisy podawane tu na Pychotce, to widze jakie sa braki w tym zakresie i stereotypowe przekonania.
Pozdrawiam serdecznie, Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email