Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:przepisy dla studenta

#45745
Anerite
Participant

Kozi, to wyobraz sobie, ze jednak sa takie osoby, a wsrod nich wlasnie ja. Prawie nigdy nie uzywam szybkich dan, czasem tylko z koniecznosci gotowe dania, ale takie naprawde dobre i sprawdzone, np. Marie Callender. Nie uzywam potraw instant, a na wspomnienie chinskich zupek to mi sie robi niedobrze. Sklad na opakowaniach czytam zawsze i to decyduje, co kupuje. Made in China wraca na polke, nie ma wstepu do mojego domu.
Nie trzeba spedzac godzin w kuchni, tylko wiedziec co i jak przyrzadzic. Mozna zrobic latwo kilka szybkich skladnikow, trzymac w lodowce i stosowac na przemian z miesem np. Przygotowanie bazy raz na kilka dni moze zajac godzine lub dluzej, ale tylko raz. Potem wyjmuje sie na zmiane dane potrawy i eventualnie w minutach smazy sie na biezaco cos z mies. Np. Gotujesz kasze lub ryz tak na kilka dni, robisz jakis sos lub 2, wkladasz do pojemnikow plastikowych lub woreczkow foliowych porcjami, mozesz opisac co jest i kiedy bylo ugotowane. Ziemniaki czy kluski gotujesz na biezaco i to zajmuje minimum czasu. Kluski maga byc ugotowane nawet na 2 dni, wymieszane z maslem np. to sie latwo odgrzeja, albo w sosie, ale z maslem tylko daja mozliwosc polaczenia z czyms innym. Mieso: piers kurczaka rozbita na plat, posypana ziolami, moze byc panierowana w jajku i bulce, jak schabowy i smazy sie w 2-3 min, po kazdej stronie. Dlugo? To samo z kotletem schabowym, ale i kurczak i schabowy moga byc smazone saute, znaczy bez panierki, tylko przyprawione. 5-6 min i gotowe. Mozesz usmazyc 2-3 takie kotlety i potem jesc na zmiane z kasza, ryzem, ziemniakami itd. Do tego szybka salata z kilku skladnikow, robi sie 3 min. Dlugo? A taki gulasz czy pieczen duszona np. Dusi sie 2-3 godz. ale samo pod przykrywka. Ty tylko zagladasz raz na pol godz. i dolewasz wody jesli wyparowala. Przygotowanie kilka min. zwlaszcza, jesli Ci pokroja w sklepie, reszta robi sie sama. Gulasz odgrzewany o wiele smaczniejszy niz swiezy.
Raz poswiecisz czas na skladniki, ktore potem odgrzewasz w ciagu 3-5 min. Tyle zajmuje gotowanie chinskich zupek. Co lepsze? Organizacja pracy sie klania i trzeba sobie zdac z tego sprawe. Pewnie, ze rozne jarzynki (tylko oczyscic i pokroic) z dipami to kosmicznie trudne dla panow i „nic nie daja”. Za to rozne gotowce z pelna chemia sa zdrowe i oplacalne.
Skad ja to wiem? Nie, nie jestem zadnym dietetykiem ani nawet mistrzem kucharskim. Ja po prostu lubie wszysko wiedziec, co tylko mozliwe i stale lapie rozne wiadomosci „z powietrza”, znaczy czytam, czytam, czytam, slucham, slucham, slucham i wyciagam wnioski. Gotowanie z wlasnej praktyki. Wiadomosci o wartosciach pokarmowych, zestawach itd. z netu, dostepne dla kazdego, jesli go to interesuje. Ale ja sie interesuje wogole wszystkim, od kosmosu po archeologie, od historii po geologie, od muzyki po malarstwo i po technike, od etyki po psychologie i psychiatrje itd.itd. i wszystkim pomiedzy. Jestem takim omnibusem, bo wszystko mnie interesuje. Na jaki temat nie zaczniesz, ja sie chetnie wlacze i mam cos do powiedzenia. To wszystko zalezy od tego, jakie kto ma zaineresowania i wszystko jest dostepne w ksiazkach, w necie i tv. Ja lubie doradzac i ciesze sie, jesli ktos skorzysta. Taka natura. Nie, nie siedze godzinami, lapie to wszystko tak chwilowo przypadkiem, jak trafie. Anerite.