O:przepisy dla studenta

Anerite
Participant
Posted on 10 kwietnia 2009 at 23:49

Kozi, to wyobraz sobie, ze jednak sa takie osoby, a wsrod nich wlasnie ja. Prawie nigdy nie uzywam szybkich dan, czasem tylko z koniecznosci gotowe dania, ale takie naprawde dobre i sprawdzone, np. Marie Callender. Nie uzywam potraw instant, a na wspomnienie chinskich zupek to mi sie robi niedobrze. Sklad na opakowaniach czytam zawsze i to decyduje, co kupuje. Made in China wraca na polke, nie ma wstepu do mojego domu.
Nie trzeba spedzac godzin w kuchni, tylko wiedziec co i jak przyrzadzic. Mozna zrobic latwo kilka szybkich skladnikow, trzymac w lodowce i stosowac na przemian z miesem np. Przygotowanie bazy raz na kilka dni moze zajac godzine lub dluzej, ale tylko raz. Potem wyjmuje sie na zmiane dane potrawy i eventualnie w minutach smazy sie na biezaco cos z mies. Np. Gotujesz kasze lub ryz tak na kilka dni, robisz jakis sos lub 2, wkladasz do pojemnikow plastikowych lub woreczkow foliowych porcjami, mozesz opisac co jest i kiedy bylo ugotowane. Ziemniaki czy kluski gotujesz na biezaco i to zajmuje minimum czasu. Kluski maga byc ugotowane nawet na 2 dni, wymieszane z maslem np. to sie latwo odgrzeja, albo w sosie, ale z maslem tylko daja mozliwosc polaczenia z czyms innym. Mieso: piers kurczaka rozbita na plat, posypana ziolami, moze byc panierowana w jajku i bulce, jak schabowy i smazy sie w 2-3 min, po kazdej stronie. Dlugo? To samo z kotletem schabowym, ale i kurczak i schabowy moga byc smazone saute, znaczy bez panierki, tylko przyprawione. 5-6 min i gotowe. Mozesz usmazyc 2-3 takie kotlety i potem jesc na zmiane z kasza, ryzem, ziemniakami itd. Do tego szybka salata z kilku skladnikow, robi sie 3 min. Dlugo? A taki gulasz czy pieczen duszona np. Dusi sie 2-3 godz. ale samo pod przykrywka. Ty tylko zagladasz raz na pol godz. i dolewasz wody jesli wyparowala. Przygotowanie kilka min. zwlaszcza, jesli Ci pokroja w sklepie, reszta robi sie sama. Gulasz odgrzewany o wiele smaczniejszy niz swiezy.
Raz poswiecisz czas na skladniki, ktore potem odgrzewasz w ciagu 3-5 min. Tyle zajmuje gotowanie chinskich zupek. Co lepsze? Organizacja pracy sie klania i trzeba sobie zdac z tego sprawe. Pewnie, ze rozne jarzynki (tylko oczyscic i pokroic) z dipami to kosmicznie trudne dla panow i „nic nie daja”. Za to rozne gotowce z pelna chemia sa zdrowe i oplacalne.
Skad ja to wiem? Nie, nie jestem zadnym dietetykiem ani nawet mistrzem kucharskim. Ja po prostu lubie wszysko wiedziec, co tylko mozliwe i stale lapie rozne wiadomosci „z powietrza”, znaczy czytam, czytam, czytam, slucham, slucham, slucham i wyciagam wnioski. Gotowanie z wlasnej praktyki. Wiadomosci o wartosciach pokarmowych, zestawach itd. z netu, dostepne dla kazdego, jesli go to interesuje. Ale ja sie interesuje wogole wszystkim, od kosmosu po archeologie, od historii po geologie, od muzyki po malarstwo i po technike, od etyki po psychologie i psychiatrje itd.itd. i wszystkim pomiedzy. Jestem takim omnibusem, bo wszystko mnie interesuje. Na jaki temat nie zaczniesz, ja sie chetnie wlacze i mam cos do powiedzenia. To wszystko zalezy od tego, jakie kto ma zaineresowania i wszystko jest dostepne w ksiazkach, w necie i tv. Ja lubie doradzac i ciesze sie, jesli ktos skorzysta. Taka natura. Nie, nie siedze godzinami, lapie to wszystko tak chwilowo przypadkiem, jak trafie. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email