O:przepisy dla studenta

Anerite
Participant
Posted on 9 kwietnia 2009 at 02:15

W sprawie uzupelniania brakow witaminowych i mineralnych. Bardzo dobre sa surowe jarzyny z dipami. W sezonie tanie, niektore sa caly czas, zdrowe i smaczne zwlaszcza z dipami z jogurtu, lub raczej z serem jogurtowym. Sa to swietne przegryzki miedzy posilkami, niestety w Polsce malo popularne, zwlaszcza u typowych miesozercow, ktorzy nie uznaja „zielska”, natomiast bardzo popularne na swiecie. Nie tylko do jedzenia w domu, ale sa hitem na roznego rodzaju prywatkach.
Oczyszczone i umyte oraz odpowiednio pokrojone w slupki lub czastki: marchewka, naciowy seler, rozyczki brokulow, kalafiorow (tak, tak, surowe), papryka roznych kolorow, czastki kapusty i inne jarzyny, ktore mozna jesc surowe. Uklada sie na okraglym polmisku grupami, kolorami naprzemian a na srodku jest miseczka z dipem. W orientalnych sklepach mozna dostac ser jogurtowy, ktory mozna laczyc ze smietana, doprawic do smaku przyprawami i czosnkiem. Kto nie lubi czosnku, niech opusci, ale to juz nie ten smak. Zamiast sera jogurtowego moze byc jakis bialy kwaskowaty twarozek ze smietana.
Przygotowane jarzyny mozna miec w lodowce, jak i dip i wyjac odpowiednio tyle, co na 1 raz. Bedzie swieze i zdrowe oraz smaczne. Takze dobre sa rozne surowki z salaty, cebuli, pomidorow, papryki, surowych bardzo swiezych pieczarek, nawet z dodatkiem czastek pomaranczy lub innych cytrusow, z dodatkiem suszonych owocow, jak rodzynki, daktyle, zurawina, wisnie, pestki itd. doprawione sola, pieprzem, czosnkiem, oliwa extra virgin i sokiem z cytryny albo winnym octem, albo zamiast sosem smietanowo-serowym z serow plesniowych. Dip musi byc odpowiedni gesty, aby nabierac bezposrednio jarzyna i do ust.
Ogorkow swiezych nie polecam mieszac w surowce z pomidorami, choc polaczenie wyglada ladnie (tak podaja w restauracjach), no chyba czasem. Ogorki maja pewien skladnik, ktory niszczy witamine C wlasnie w pomidorach. Jeden pmaly plasterek swiezego ogorka zniszczy wit. C w duzej misce pokrojonych pomidorow w sekundach. Fakt stwierdzony naukowo. Swieze jarzyny nie wymagaja zadnych sprzetow kuchennych, tylko noz i deska, ani umiejetnosci kulinarnych. Samo zdrowie dla studenta. Rozne owoce surowe tez maja znaczenie.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email