O:przepisy dla studenta

Anerite
Participant
Posted on 8 kwietnia 2009 at 23:22

Kozi, spozniona odpowiedz z wiadomego powodu. Tak jest, sery plesniowe jaknajbardziej nadaja sie do sosow i potraw na cieplo. Mozna nawet zapiekac w panierce, jak inne sery. Ty, czy ktos inny mowil o pastach do zastosowania. Sery plesniowe jak inne sery twarde, poltwarde czy miekkie sa sprzedawane w oryginalnej postaci, pasty mozna sobie zrobic samemu, np. ucierajac z maslem albo w polaczeniu z inymi serami i to raczej do chleba. Do uzytku kuchennego sluza w oryginalnej formie, np. rozdrobnione do zapiekanki, wypiekow, do nadzienia itd. Ser plesniowy polaczony i roztarty ze smietana do zagotowania jest wyborny do miesa lub gotowanych w wodzie czy na parze jarzyn. Bitki miesne lub jarzyny nadziewa sie bezposrednio serami plesniowymi samymi albo w polaczeniu z innymi skladnikami. Proponuje sprobowac prawdziwej wloskiej oryginalnej przystawki, autorstwa kulinarnej mistrzyni Giada De Laurentis.
Bagietke nalezy pokroic skosnie na cienkie (ok. 1 cm) kromki, ulozyc na blaszce do pieczenia i kazda pokropic dobra oliwa extra virgin, nie inna. Kromki nalezy zapiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia, wyjac na tace i na kazdej polozyc cienki plaster uprzednio pokrojonego sera plesniowego Gorgonzola. Trzeba to zrobic szybko, poki grzanki sa gorace. Ser sie ladnie nadtopi po wierzchu. Nastepnie po wierzchu cienka struzka nalezy polac miodem, z kwiatu pomaranczy albo jakimkolwiek. Wyglada moze dziwnie, ale radze sprobowac. Nic nie ryzykuje ten, kto sprawdzi na jednej kromce. Zapewniam, jest to przysmak dla tych, ktorzy lubia plesniowe sery. Inne tez moga byc, ale Gorgonzola jest chyba najsmaczniejsza. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email