O:przepisy dla studenta

Anerite
Participant
Posted on 26 lutego 2009 at 11:39

Kto probowal i mu nie odpowiada, widocznie nie lubi takich smakow, ale kto nie probowal, to nie wie o czym mowi. Sery plesniowe nie sa serami zepsutymi, jak niektorzy sadza. Do serow wstrzykuje sie specjalny rodzaj plesni spozywczej, ktora nadaje odpowiedni smak serom dojrzewajacym. Takze liczy sie klimat, polozenie geograficzne i inne warunki, w ktorych sery dojrzewaja. Ten sam gatunek sera z ta sama plesnia ale w innych warunkach dojrzewania nie bedzie tak samo smakowal, dlatego nazwy najlepszych serow sa prawnie zastrzezone i w innych miejscach produkcji sera nie wolno uzywac tej samej nazwy. Dla porownania – to samo dotyczy szampana. Tylko wino musujace produkowane w Szampanii we Francji ma prawo nazywac sie szampanem, wina produkowane gdzie indziej musza miec inne nazwy, identycznie szynka parmenska, tylko z Parmy we Wloszech moze sie tak nazywac. Wiec rozne gatunki serow plesniowych produkowanych na calym swiecie maja inne nazwy, ale naleza do swiatowych smakolykow wysokiej rangi. Najdrozszy i nalepszy jest Roquefort z Francji, a inne sery tego typu musza miec inne nazwy, nawet smakowo podobne, np. Gorgonzola. Cos przepysznego.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email