Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:przepisy dla studenta

#45494
Anerite
Participant

Na temat Monosodium glutamate, czyli glutaminianu sodu, zwanym tez MSG. Tlumaczenie. Anerite.
Zrodlo -z ostatnich wiadomosci – Diet & Fitness – 3 lutego 09 w necie.
Jest to jeden z 12 szkodliwych skladnikow uzywanych w zywnosci.

Monosodium glutamate jest amino kwasem uzywanym jako wzmacniacz smaku do zup, dresingow do salat, czipsow, mrozonych dan i w restauracjach. Jest on zwykle synonimemm azjatyckich potraw i smaku.
MSG moze powodowac bole glowy, mdlosci/nudnosci u niektorych osob i w doswiadczeniach na zwierzetach jest laczony z uszkodzeniem komorek nerwowych w mozgu plodow myszy.
Gerbstadt [uczona] proponuje zastapienie MSG mala iloscia soli w miare mozliwosci.
„Po co trudzic sie uzyciem MSG, kiedy mozna zyc bez tego? ” dodaje.
„MSG moze wywolywac bole glowy jak migrenowe i tworzyc inne szkodliwe efekty u pewnych osob.
Jest [on] wzmacniaczem smaku, ale lepiej jest uzyc troszke soli.”

Tu podaje tekst w oryginale dla wladajacych j. angielskim, link podam za zgoda admina i na zyczenie czytelnikow:

Monosodium glutamate is an amino acid used as a flavor enhancer in soups, salad dressings, chips, frozen entrees, and restaurant food. It is commonly associated with Asian foods and flavorings. MSG can cause headaches and nausea in some people, and animal studies link it to damaging nerve cells in the brains of infant mice. Gerbstadt recommends replacing MSG with a small amount of salt when possible. „Why bother using MSG when you can live without it?” she says. „MSG can cause migraine-like headaches and create other adverse affects for certain people. It is a flavor enhancer, but you’d be better of putting in a few grains of salt.”