Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:przepisy dla studenta

#45481
Anerite
Participant

Kozi, no wlasnie, rownowaga jest potrzebna. Co do norm spozywczych, to niestety mam odmienne zdanie. W sieci mozna znalezc wiadomowsci na ten temat. Ogolnie mowiac nie ma zadnych norm wogole co do stosowania chemii albo skladnikow zastepczych. Krotko mowiac, w parowkach np. moze byc papier toaletowy jako jeden ze skladnikow, bo nie jest szkodliwy, a o reszcie skladnikow to nie ma co mowic. Takie sa fakty. Chodzi o to, zeby skladniki nie byly szkodliwe, ale co, to juz dowolne. Nie chce Was martwic, ale niestety chemizacja produktow spozywczych postepuje w szybkim tempie. Czytajac sklad na opakowaniach widac to golym okiem. Konkretny przyklad. Kiedys maslo to bylo maslo, czyli 100% maslo. Teraz jest maslo procentowe, czytajcie na opakowaniu. Maslo 80%. Co to znaczy? To znaczy, ze normalne prawdziwe maslo mieszaja z jakimis dodatkami, najczesciej olejami i jeszcze czyms. Trudno dostac 100% maslo, czyli prawdziwe bez dodatkow, tylko kto nie czyta skladu, to nie wie co kupuje.
Glutaminian sodu, albo MSG (to samo) nagminnie wystepuje w kazdym gotowcu. Moze tez byc ukryte pod inna nazwa, np. dodatki smakowe. Musze dodac, ze MSG zostal juz zbanowany na calym swiecie oprocz Polski. Chinskie restauracje wywieszaja transparenty na szyldach i pisza w menu, ze nie uzywaja MSG, aby nie tracic klientow.
Ale procz MSG jest pelno innych dodatkow chemicznych, zeby podrobic naturalne smaki.
To samo z innymi gotowcami. Trudno znalezc cos bez chemii, bo przemysl zarabia na takich zamianach, wiec naiwnoscia jest wiara, ze jest inaczej i tak bedzie, dopoki nie beda obowiazywac znow normy spozywcze jak kiedys. To wszystko mozna znalezc w necie i na tej podstawie pisze. Szkoda, ze nie zanotowalam sobie strony, gdzie to czytalam, a bylo wiecej, niz jedna. Krotko mowiac kto moze, to piecze w domu chleb, robi wedliny i przetwory w sloikach albo kupuje u zaprzyjaznionego chlopa czy masarza, ktoremu moze wierzyc. Na roznych stronach kulinarnych az sie roi od informacji j.w. Przykro mi Was rozczarowac, ale lepiej znac fakty niz sie ludzic. Anerite.