Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:Poziom przepisow

Home Forums Działy Hudy Park Poziom przepisow O:Poziom przepisow

#45843
Anerite
Participant

Dziekuje za odpowiedz. Nie obrazam sie, bo nie ma o co. Ja tez nie zawsze mam racje, albo jak piszesz patrze pod innym katem. Co do waznosci, to uwazam ze wszyscy tu sa jednakowo wazni, bez wzgledu na to ile kto wie w temacie, przeciez to jest forum do dyskusji i kazdy wyraza swoja opinie. Nie zawsze jakas opinia jest sluszna, ale jesli ktos uwaza, ze ma racje, to niech tak mysli, nawet jesli sie myli, sprzeczac sie nie bedziemy.
W sprawie zdjec – nie moge podac konkretnych przykladow, bo w wiekszosci nie znam autorstwa zdjec, jednak zdarzalo sie dodawanie zdjec z netu do przepisow, do ktorych autorzy nie dolaczali zdjec – ja rozumiem, ze mialo to uatrakcyjnic wyglad przepisu, jednak zdjecia nie zawsze pasowaly do przepisu, zreszta byly dodawane bez niczyjej zgody. To bylo dosyc dawno, ale konkretnie zdarzalo sie tez przy moich przepisach, ktorych kiedys dosc sporo wysylalam. Ja nie robie zdjec, wiec byly dolaczane nie moje. Kiedys zdjecia w necie byly jakby „niczyje” i nikt nie mial problemow. Z czasem jednak ludzie zaczeli miec pretensje, kiedy rozpoznawali swoje zdjecia a nawet przepisy podane przez innych jako wlasne. Na innym forum, ktore oboje znamy jest nawet spora dyskusja na ten temat. Winszuje sobie, ze poprosilam o podanie autora zdjecia przy moich ciasteczkach i paluszkach drozdzowych, ktorego dodanie nie ja proponowalam zreszta. Ladnie bym teraz wygladala.
Z linkami to w zasadzie ma sie prosic o pozwolenie jak pisales, ale jednak nie kazdy prosi i nie ma sprawy, to tylko chcialam zauwazyc.
Zasmazka to wlasnie roux, ale poza tym, ze to po francusku, to to jest to samo, wg. mnie. Jesli masz odmienne zdanie to chetnie sie dowiem jaka jest roznica, naprawde jestem ciekawa. Rownorzedna nazwa jest zaprazka, ale zdarzaja sie inne dziwne formy, nie pamietam teraz, ale wiem, ze sie dziwilam i pisalam niebezpodstawnie.
W sprawie dziwnych znakow – jakies 2 dni temu czytalam jeden z przepisow, ktory mial wyjatkowo duzo tych dziwnosci, co bardzo utrudnia czytanie, a co dziwniejsze, nie wszystkie przepisy tego samego autora mialy te znaki, tylko niektore. Dzis specjalnie odszukalam ten przepis, aby podac przyklad i o dziwo wszystkie litery sa normalne. Nie wiem jak sie to stalo, ze sie zmienilo, ale to bylo w przepisach tu na stronie. Moge jednak podac ostatnie przyklady z Twojej wiadomosci do mnie – i w nowym temacie o Zelazowej Woli,
cytuje fragment:
———————————————
„Co to dziwnych znaków – nie stwierdziliśmy ich występowania – być może Anrite występują problemy w zgodności językowej na twoim komputerze (ie jakaś inne wersja czcionki).
Co do przepisów które twierdzisz że każdy zna – ”
———————————————
„Go¶cie restauracji Polka bêd± mogli wybraæ z bogatego menu dania takie jak barszcze kiszone bia³e i czerwone, patelenki ze skwiercz±c± kaszank± na jab³ku z chrzanem, schabowe wielkie jak talerze z naturalnie kiszon± kapust±, zupy pe³ne aromatów z polskiej ziemi. W karcie znajd± siê tak¿e ciasta, o których marzymy, kiedy babcie nam opowiadaj± oraz gorzki, czekoladowy Tort Chopin – powa¿ny i muzyczny jak nazywa go Magda Gessler.”
——————————————–
Przypuszczam, ze to sie ukaze tak jak u mnie.
W sprawie przepisow, ktore kazdy zna, to tu jest pewne nieporozumienie.
Napewno pamietasz afere z przepisami, ktore pewna osoba podawala na jeden z pierwszych konkursow Pychotki jako swoje i wykluczenie osoby z konkursu z tego powodu. Podobnie sie dzieje teraz przy tej masie konkursow. Ludzie podaja ogolnie znane przepisy i prawie prosto z ksiazek, choc moze slownictwo zmienione, ale jaka jest wartosc tego w konkursie? O to mi wlasnie chodzilo. Zreszta moze zasady sie zmienily, bo kiedys mialo sie podawac swoje czy oryginalne przepisy niepublikowane. Podawanie przepisow do zbioru dla tych, co sie ucza gotowac to jedno, a podawanie znanych przepisow do konkursu to troche dziwne, no ale to nie moja sprawa, ja tylko to zauwazylam.
Gdyby ktos mial jakies pytania w sprawach kulinarnych i nie tylko, na ktore bede mogla odpowiedziec, to bardzo chetnie. Pozdrawiam, Anerite.