O:Poziom przepisow

Home Forums Działy Hudy Park Poziom przepisow O:Poziom przepisow

Anerite
Participant
Posted on 2 grudnia 2009 at 03:17

Do albertosa na temat przepisu „fondue z sera”. Poniewaz komentarze nie sa zglaszane, a moze i nawet niedodawane obecnie (kiedys byly), to jednak chce Ci powiedziec, ze ten przepis jest naprawde bledny. Ja nie czytam wszystkich przepisow, tylko wyrywkowo, takie, ktore mi wygladaja na nowe, albo takie powszechnie znane, ktore czesto maja zasdnicze braki. Tak jest w Twoim przepisie. Podstawowy blad, to, ze do tej ilosci sera dodaje sie 3 lyzki maki. Nigdy maki, tylko maczke kartoflana, ktora czesto nazwana „corn starch” jest blednie tlumaczona. Corn starch, czyli maczka kukurydziana (nie maka) jest tym samym, co maczka kartoflana i o tym samym przeznaczeniu. W Polsce uzywa sie maczki kartoflanej, w innych krajach maczki kukurydzianej, ma to dokladnie takie samo dzialanie, jednak jest blednie tlumaczone, np. jako maka kukurydziana, co widzialam w wielu przepisach. Maka, a maczka to nie to samo.
Ilosc – 3 lyzki maki na te ilosci sera – to sam sprobuj, co Ci wyjdzie. Podajac nieswoje przepisy trzeba miec pojecie, jaki to ma sens. Twoj przepis na fondue jest nie tylko bledny ale i bardzo ubogi w skladniki. Jak ma wygladac klasyczne fondue z sera:

½ lb grated Gruyere cheese (rind removed)
1/2 lb grated Emmentaler cheese (rind removed)
1 clove garlic
1 cup dry white wine
1 tablespoon fresh lemon juice
3 ½ teaspoons cornstarch
1 tablespoon kirsch (optional)
pepper and nutmeg to taste

Nie majac pewnosci, ze znasz angielski i dla innych tlumacze:

Pol funta TARTEGO sera Gruyere (t.j. mw. 25 dkg.) bez skorki
pol funta tartego sera Ementalerbez bez skorki
1 zabek czosnku
1 szklanka bialego wytrawnego wina
1 lyzka swiezo wycisnietego soku z cytryny
3.5 LYZECZKI (nie lyzki) maczki kukurydzianej ( to samo, co maczka kartoflana)
1 lyzka kirszu ( specjalna wodka), mozna opuscic
pieprz i tarta galka muszkatolowa do smaku

Wykonanie podobne, z tym, ze nastepny dodatek dodaje sie po rozpuszczeniu poprzedniego. Ser Gruyere jest klasyczny w tym przepisie, mozna tez dodawac inne sery niz Ementaler, ale 1 ser to za malo. Kirsz to jest bezbarwna wodka (brandy) z pewnego gatunku wisni, znakomicie podnosi smak fondue, ale mozna opuscic.
Jednak z powodu podstawowych bledow ten przepis sie nie nadaje do niczego. Podajac przepisy na konkurs trzeba tez dbac o jakosc, a nie tylko o ilosc.

Widze, ze znow sa te dziwne znaczki, ale w tlumaczeniu jest poprawnie.
Funt to prawie pol kg. (troszke mniej), wiec pol funta mozna przyjac jako 25 dkg.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email