O:Kuchnia Tajska. Krewetki

Home Forums Działy Kuchnie Świata Kuchnia Tajska. Krewetki O:Kuchnia Tajska. Krewetki

Joanna Gracjan
Participant
Posted on 2 listopada 2011 at 20:35

Podaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:

Krewetki w kokosowych skorupkach:

* 24 surowe obrane krewetki
* 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 3-4 białka
* olej do głębokiego smażenia

Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email