Home › Forums › Działy › Kuchnie Świata › Kuchnia Tajska. Krewetki › O:Kuchnia Tajska. Krewetki
Podaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:
Krewetki w kokosowych skorupkach:
* 24 surowe obrane krewetki
* 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 3-4 białka
* olej do głębokiego smażenia
Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.