O:Kuchnia Tajska. Krewetki

Home Forums Działy Kuchnie Świata Kuchnia Tajska. Krewetki O:Kuchnia Tajska. Krewetki

leon Lipiec
Participant
Posted on 25 stycznia 2012 at 15:27

W takim razie podaje przepis na zupę tajską
– 2 trawy cytrynowe
– 4 ząbki czosnku
– świeża kolendra – pęczek
– łyżeczka startego świeżego imbiru
– puszka mleka kokosowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki czerwonej pasty curry
– 1 czerwone chili – Proszę zorientować się jaką ostrość ma chili, które kupujecie
– 300g obranych krewetek- może byc pierś z kurczaka
– mała paczka makaronu ryżowego
– garść świezych lub suszonych grzybów shitake- suszone moczyć około 30 minut
– sos sojowy
– pędy bambusa – opcjonalnie
– około litr wody

Na patelni posmażyć oliwę z czosnkiem przez około minutę. Nastepnie dodać trawę, pokrojony czosnek, połowę kolendry, imbir, mleko kokosowe, paste curry, chili, pokrojone grzyby, pędy bambusa i wodę. Doprawić sosem sojowym. Gotować około 15 minut. Dorzucić krewetki i makaron, gotować przez kolejne 5 minut. Podawać posypane resztą kolendry.
Smacznego 🙂

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email