Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:kto mi pomoże?

#45385
marek
Participant

Pomelo to odmiana grapefruita, jest bardziej słodka i znacząco większa. Istnieją różne odmiany – żółte, zielone i czerwone. Nie obrany owoc może być przechowywany do miesiąca czasu, gdyż masywna łupa chroni go przed wysychaniem.

Pomelo z orzechami, nacią kolendry i oliwą

[url=www.fotosik.pl][img]http://images48.fotosik.pl/26/a8ba923d55807438.jpg[/img][/url]

Sałatka z pomelo
Składniki:
20 dkg segmentów owocu
krewetki tygrysie
1 drobno posiekana szalotka
1 łyżeczka posiekanego czosnku
2 łyżeczki prażonych wiórek kokosowych
papryczka chili do smaku
1 łyżeczka posiekanych prażonych orzechów
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Dresing:
1,25 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
pasta chili do smaku

Mleko kokosowe zagotować, dodać pozostałe składniki. Pozostałe składniki wymieszać, polać zimnym dresingiem.

[url=www.fotosik.pl][img]http://images37.fotosik.pl/26/7982d4c6dcc08f9b.jpg[/img][/url]

Pomelo i krewetki skropione sokiem z limety

[url=www.fotosik.pl][img]http://images42.fotosik.pl/26/1f2a88099d238559.jpg[/img][/url]

To tylko inspiracja. Miłej zabawy.