Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:Ksiazka uczaca gotowac. (nie tylko przepisy)

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Ksiazka uczaca gotowac. (nie tylko przepisy) O:Ksiazka uczaca gotowac. (nie tylko przepisy)

#45786
Anerite
Participant

Nie mam pewnosci na 100%, ale zdaje mi sie, ze taka publikacja nie istnieje jako calosc. Moze sa jakies pojedyncze tematyczne poradniki, ale najczejsciej dokladne wskazowki sa zamieszczane w ksiazkach kucharskich grupowo, jako teoria w dzialach gotowania lub pieczenia. Bardzo dokladne porady zawsze byly w ksiazkach z lat 60-70 ubieglego wieku, z ktorych naprawde mozna bylo sie nauczyc gotowania. Moze taki ogolny poradnik by sie przydal, ale nie robi sie wszystkiego naraz, wiec stopniowe opanowanie techniki kulinarnej przy okazji gotowania lub pieczenia w konkretnych rodzajach przepisow jest bardziej przydatne. Powiedzmy sobie, ze robisz pieczen, ale jak upiec mieso zalezy od rodzaju miesa i jaki rodzaj pieczeni to ma byc. Nie da sie podac ogolnych wskazowek, byloby to znaczne rozdrabnianie. Lepiej jest podac wskazowki przy konkretnych odmianach dan i rodzaju produktu. Z pieczeniem jest jeszcze wiecej komplikacji, poniewaz isnieje wiele gatunkow ciast i nie da sie tak ogolnie poradzic, bo nawet w pewnej grupie ciast sa roznice wykonania, to samo w sprawie peklowania, wytwarzaniu win itd.
W nowszych ksiazkach jest troche mniej porad, ale jak sie raz zapozna z zasadmi, to sie juz je pamieta, z tym, ze jest duzo wyjatkow, ktore nie sa ujete w ogolnych poradach. Moim zdaniem porady w ksiazkach w danych dzialach sa bardziej przydatne. Zwykle porady sa przed pewna grupa przepisow, a nie osobno i np. jesli sprawdzisz na Google pod haslem „poradnik kulinarny” (mozesz ulozyc inne haslo) to znajdziesz porady ale w grupach dan razem z przepisami, co ma wiecej sensu. Mysle, ze tak samo znajdziesz w pieczeniu, peklowaniu itd.
Jesli chodzi Ci o bardziej szczegolowe sekrety kuchni, to w pewnej mierze ja moge pomoc, takze pomoga inni z doswiadczenia. Przydatne sa tez wiadomosci ogolne i technika sporzadzania, np. co robic, aby cebula nie wyciskala lez przy krojeniu, jak rozdrabniac czosnek itd.Pytaj smialo, dostaniesz odpowiedzi od wielu osob i ja chetnie pomoge w miare mozliwosci.