Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:JAPONIA, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL

Home Forums Działy Kuchnie Świata CHLEB TYPU KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA !! O:JAPONIA, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL

#45812
Anerite
Participant

Pozwole sobie wyrazic moje zdanie i napewno nie tylko moje.
Te chlebki moga byc dobre i zdrowe, czemu nie, zwlaszcza, ze kasza jaglana nie posiada glutenu, wiec nadaje sie na diete bezglutenowa. Kasze jaglana otrzymuje sie z prosa – rosliny pastewnej. Jednak sposob rekomendacji w wymienionej ksiazce wydaje sie nie tylko dziecinny, ale zgola szokujacy. Jest to tendencyjne narzucanie pewnych teorii – typu pranie mozgu. Znamy tego typu podchody od wielu lat. Najpierw mleko bylo super zdrowe, potem wrecz odwrotnie, to samo z maslem i smalcem itd. Sa to handlowe chwyty, bardzo naiwne, sluzace jednemu celowi, aby odebrac konsumentow rywalom handlowym. Po latach mleko wraca do lask, jak i maslo, a co ciekawe, takze i smalec i to w krajach, gdzie zostal dokumentnie potepiony. Dlaczego? Dlatego ze rozne teorie wyssane z palca nie zostaly potwierdzone w zyciu i zdrowy rozsadek, choc pozno, jednak wraca na swoje miejsce.
Wykazywanie wartosci swego produktu poprzez potepianie innych jest sposobem p.t. chwyty ponizej pasa.
Nie ma niczego na swiecie absolutnie doskonalego jak i absolutnie szkodliwego. Jak kazda moneta ma 2 strony, tak kazdy produkt ma dobre zalety i zle strony. Producenci margaryny np. uwypuklili wszystkie szkodliwe aspekty masla i to z duza przesada, natomiast nie powiedzieli ani slowa o szkodliwosci margaryny, ktora jest ewidentna. Niestety duzo naiwnych dalo sie na to nabrac i zamiast dowiedziec sie, co naprawde przedstawia soba dany produkt i jakie beda jego skutki przez dluzsze spozywanie – szkodza sobie nieswiadomie.
Takie przedstawianie nadzyczajnej wartosci tych japonskich chlebkow w przeciwienstwie do potencjalnej szkodkiwosci innego pieczywa prowadzi do jednego wniosku. Ktos sobie przygotowuje grunt handlowy kontra innym wytworcom zywnosci tradycyjnej.
Jesli komus sie zdaje, ze nagle cala Polska albo i Europa da sie nabrac na takie teorie i zrezygnuje z pieczywa na rzecz japonskich chlebkow, to musi byc bardzo naiwny. Nie do wszystkiego sie one nadaja i nie dla wszystkich.
Reklama – owszem, ale nie cudzym kosztem. To z gruntu zle podejscie i raczej nie wrozy powodzenia.
Ludzie pili i pija dalej mleko i uzywaja mleczne i inne naturalne produkty mimo napastliwych kampanii. Sa tacy, co sobie dali wyprac mozg, bo nie posiadaja podstawowych wiadomosci o zywieniu i skutkow jedzenia pewnych produktow. Takie manipulacje sa niesmaczne i z gory powoduja zastrzezenia. Wykazywac wartosci produktu – tak, ale kosztem innych produktow – nie. To jest manipulacja z celem zamierzonym z gory, bardzo naiwna i dla tych bez pojecia. Jak nie ma absolutnej czerni, ani absolutnej bieli, tak nie ma niczego, co ma wylacznie dobre albo zle strony. Wykazanie i dobrej i zlej strony – wyglada wiarygonie, przeciwne podejscie jest nieprofesjonalne i nie budzi zaufania. Na koniec – ta refleksja to niby do czego i jaki ma sens?