Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:Gotowanie dla singli

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Gotowanie dla singli O:Gotowanie dla singli

#46577
Anerite
Participant

Joasiu, mialam na mysli odwrotna sytuacje. Naturalnie, ze w sklepie miesa nie mroza, tylko dostaja wczesniej mrozone w hurtowni. Mieso paczkowane w folii – do sklepow jest najczesciej dostarczane uprzednio mrozone i potem rozmrozone, tak, ze wyglada jak swieze. Jesli personel sklepowy nie wie czy nie chce powiedziec, to nie ma sie pewnosci czy mieso juz nie bylo mrozone, a najczesciej tak jest. Niektore firmy pisza na opakowaniu, ze mieso juz bylo mrozone, ale nie wszystkie. Mieso do przewozu jest pakowane odpowiednio w kartonach i dobrze zabezpieczone. Nie ma mowy o tym, zeby np. w zimie przymarzlo w czasie rozladunku. Rozladunek odbywa sie szybko i sprawnie, nic sie nie moze stac w tym czasie, ani w zimie przymarznac, ani w lecie zepsuc sie, to by wymagalo kilku godzin conajmniej. Drob jest prawie zawsze mrozony wczesniej i odmrozony do sprzedazy, jesli nie, to ma byc informacja, ze jest to swiezy drob. Swiezy mozesz kupic bezposrednio z gospodarstwa, jak masz takie mozliwosci, to samo dotyczy miesa. Najczesciej wiec kupujesz uprzednio mrozone mieso, z czego nie zdajesz sobie sprawy.
Rob jak chcesz, ale proponuje zaplanowac sobie przed zakupem, jakie potrawy bedziesz robic, zrobic wstepna obrobke kulinarna z czesci i dopiero mrozic. Mieso czy drob nie straci ani na wartosci ani na smaku i moze byc mrozone jako polprodukt, potem sie tylko wykancza danie. Sa takie specjalne woreczki foliowe do zamrazalnika. W nich mozna prozic polprodukty jak i plyny (zupy, sosy).
Takie woreczki sa wygodne, bo zajmuja malo miejsca i zywnosc nie bedzie przemarznieta. Troche czasu trzeba poswiecic w jednym dniu na takie przygotowanie, ale potem wykancza sie szybciej.