O:Gotowanie dla singli

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Gotowanie dla singli O:Gotowanie dla singli

Anerite
Participant
Posted on 28 stycznia 2012 at 02:31

Odpowiedz dla Stefci: Nie kazdy ma takie mozliwosci jak Ty, wiadomosc jest dla wiekszosci, ktora musi kupowac w sklepach i nie ma wyboru, ja pisze glownie dla nich, ale i komus jak Ty moze sie przydac.
—————————————————————————————————
Dla tych, co chcieliby sie dowiedziec czegos wiecej na temat zamrazania i rozmrazania w domu podaje kilka slow od siebie a takze cos do poczytania, kto chetny. Gdzies juz to pisalam, moze i tu, ale moze warto przypomniec.
Prawidlowo rozmraza sie mieso jaknajwolniej, szybkie rozmrazanie „sposobem” prowadzi do nieuchronnych szkodliwych zmian, jak utrata smaku, wartosci spozywczej i zmian struktury miesa.
Planujac danie z mrozonki nalezy wyjac je 1 – 2, nawet 3 dni wczesniej z zamrazalnika i trzymac w lodowce do kompletnego rozmrozenia. Nie nalezy rozmrazac szybko w mikrowaju ani wkladac do goracej wody, to prowadzi do nieuchronnych strat.
Jesli jednak zaszla koniecznosc na szybkie przyrzadzenie mrozonego miesa, to rozmraza sie jedynie pod strumieniem ZIMNEJ wody, nigdy goracej czy cieplej. Jest to najszybsza wlasciwa metoda rozmrazania, jednak nienajlepsza, tylko z koniecznosci.
Posluze sie wlasnym przykladem.
Nie mam mozliwosci kupowania swiezego drobiu, kurczaki czasem, ale kaczki nie. Trzymam zamrozona w zamrazalniku, na 2-3 dni (zaleznie od wielkosci) przekladam na dolna polke lodowki do kompletnego rozmrozenia, dopiero potem pieke w odpowiednim czasie.
A tu podaje link do tematu, kogo to interesuje, niech czyta:
http://www.niam.pl/pl/artykul/1095-zamrazanie_i_rozmrazanie_mies___kilka_prostych_zasad

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email