Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

O:Gotowanie dla singli

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Gotowanie dla singli O:Gotowanie dla singli

#46259
Joanna Kulesza
Participant

Dowiadywałam się u profesorów z technologii żywienia i otrzymałam odp, że mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania, więc jeżeli surowiec jest dobrej jakości jak najbardziej je mrozimy. Zawsze istnieje niewielkie ryzyko, że producent oszukuje i mieso było wczesniej mrożone, ale mięso po rozmrozeniu traci trochę jędrnosci, spoistosci, ucieka z niego woda a z nią barwniki, wiec bedzie bledsze – jeżeli „na oko” mieso wydaje się dziwne, to lepiej go nie kupować, nie mówiąc o mrożeniu. Jednak duże firmy, a zwłaszcza spółki akcyjne tak bardzo są „na widelcu”, że nie robią takich rzeczy. Czasem w sklepach widać 2 tacki mięsa mielonego obok siebie i mają różny kolor, tym akurat nie można się kierować. Chodzi o to, że jeśli mięso nie ma w sobie barwników, różne opakowania mogą się od siebie różnić, nawet jeśli jedno wydaje się bardziej szare. Ludzie wolą wybierać różowe mięso, co często jest gorszym wyborem…