O:Gotowanie dla singli

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Gotowanie dla singli O:Gotowanie dla singli

Anerite
Participant
Posted on 20 stycznia 2012 at 04:52

Mysle, ze w sprawie zamrazarki trzeba cos wyjasnic. Jesli kupuje sie mieso czy drob mrozone, to po rozmrazaniu/podzieleniu nie wolno tego znowu mrozic.
Najczesciej jest w sprzedazy mieso mrozone, wiec zeby wiekszy kawalek podzielic trzeba je rozmrozic. Potem, jesli trzeba zamrozic podzielone na porcje, to tylko po obrobce cieplnej, czyli gotowane, smazone, pieczone, duszone, nigdy surowe. W rozmrozonym surowym miesie, a jeszcze bardziej w drobiu zaczynaja sie rozmnazac bakterie i takie mieso surowe zamrozone powtornie zawiera juz szkodliwe bakterie, mozna sie dobrze rozchorowac albo jeszcze gorzej. Procz tego dwa razy mrozone mieso nie tylko traci na smaku ale i na wartosci, gina witaminy i proteiny. Mrozenie przemyslowe to nie jest to samo co mrozenie w domu, wiec surowego miesa nie nalezy mrozic w domu, wszystko jedno, czy bylo swieze, czy juz mrozone, bo to jeszcze gorzej. Wedliny raczej tez nie nadaja sie do mrozenia, szczegolnie kabanosy i inne. Lepiej kupowac mniejsze ilosci wedlin i trzymac w lodowce odpowiednio opakowane, niz mrozic. Duzo sie przez to traci, czyli nieodpowiednio odzywia. To tak, jak kupowanie zywnosci bez wartosci odzywczej i nie pojdzie to na zdrowie.
Nie ma nic za darmo i takie ulatwienia zemsci sie na zdrowiu. Jesli sie kupi wiekszy kawalek miesa, to nalezy odrazu przyrzadzic z tego potrawe lub kilka i dopiero mrozic.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email