Odp:WIZIGA

Anerite
Participant
Posted on 17 stycznia 2006 at 07:03

Ups, zrobilo sie podwojnie, nie wiem dlaczego, ale mam, znalazlam, wprawdzie nie w kuchni warszawskiej, ale rosyjskiej. Nazwa nie budzi watpliwosci, choc inna pisownia/wymowa i w tym tkwil problem. Wiaziga jest to nadzienie do kulebiaka z chrzastek ryb jesiotrowatych. Moga byc swieze lub suszone. Przepis pewnie masz, ale moge sluzyc na zyczenie tym, co znalazlam. A tu link z Google na potwierdzenie: http://www.sandomierz.net/kulinarny/slowniczek/str_28.htm. Pozdrawiam, Anerite.
PS. Jesli link sie nie otworzy, to tu jest kopia: WIAZIGA (ros.) Z suszonych strun grzbietowych ryb jesiotrowatych po wymoczeniu
i ugotowaniu przygotowywano masę do farszów, jakimi w kuchni rosyjskiej napełniano wykwintne pierogi.

Edytowany przez: anerite, w: 2006/01/17 04:11

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email