Odp:Twarozek ze zsiadlego mleka

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Twarozek ze zsiadlego mleka Odp:Twarozek ze zsiadlego mleka

Anerite
Participant
Posted on 8 grudnia 2005 at 06:52

Bardzo latwo. Dobrze zsiadle mleko wlac do szklanych lub plastikowych butelek po mleku. Dno sporego garnka wylozyc grubo np. gazetami, zeby nie bylo bezposredniego styku naczyn z nim. Wstawic na to pojemniki z mlekiem, nalac wody do garnka do pelna i wlaczyc najmniejsze ogrzewanie mozliwe. Najlepiej na gazie, bo sie da regulowac. Im mniejszy ogien, tym lepiej. Tak zostawic na kilka godzin, dogladajac od czasu do czasu, nie podkrecajac ognia i pilnujac zeby sie woda nie zagotowala. Woda ma sie powoli ogrzewac i dojdzie do wyzszej temperatury, ale nie moze sie zagotowac, to jest warunek dobrej konsystencji twarogu. Zbyt szybko ogrzany i w za wysokiej temperaturze bedzie twardy i niesmaczny. Przez szklane czy przezroczyste naczynie widac kiedy mleko sie podzieli na biala mase (sernik) na spodzie i zoltawy plyn na gorze (serwatka). Kiedy podzial jest wyrazny, proces ogrzewania skonczony. Dlugosc ogrzewania zalezy od wielkosci garnka, ilosci naczyn w garnku i wody. Wyjac naczynia z garnka, wode wylac, gazety wyrzucic, garnek umyc (albo wziac inny spory garnek. Garnek wstawic do zlewu, na nim oprzec spory durszlak wylozony cienkim rzadkim plotnem lub lniana sciereczka, wieksza od durszlaka. Nie polecam gazy, jest za rzadka i straci sie sporo sera. Brac po kolei naczynia i pomalu wlewac zawartosc do durszlaka, czekajac, az serwatka stopniowo odcieknie, zeby bylo miejsce na nastepna porcje. Kiedy wszystko zostanie przelane, niech tak jeszcze postoi, aby odcieklo. Wtedy ciasno sie zwiazuje sciereczke nad serem, uklada na desce do krojenia np., ktora ustawia sie lekko skosnie nad jakims pojemnikiem albo w zlewie i obciaza sie czyms, aby odcisnac resztke serwatki – na kilkanascie godzin. Ja uzywam dozej butli z woda, mozna uzyc jakis inny ciezar.
Smak i jakosc twargu zalezy od mleka; najlepszy w smaku twarog wychodzi z kwasnego/pelnotlustego mleka. Trzeba skosztowac odcedzony ser i wtedy doprawic ewentualnie do smaku. Jesli mleko bylo chudsze to twarog moze byc kwasniejszy, ale mozna doprawic dodajac pol litra kwasnej gestej smietany na ok. 4 l. kwasnego mleka. Smietane miesza sie z odcedzonym twarogiem przed zwiazaniem. Z 4 litrow mleka wychodzi ok. 1 kg. lub troszke wiecej gotowego twarogu.
Tak samo sie robi twarog z gestej pelnotlustej maslanki. Jesli jest w kartonach, to zostawia sie je nieotwarte na 3-4 dni w pokojowej temperaturze. Kiedy kartony troche napecznieja, otwiera sie od gory i dalej postepuje jak z mlekiem. Mozna tez robic twarog z pasteryzowanego mleka, sposobem. Do pojemnika z mlekiem wlewa sie 3-4 lyzki kwasnej smietany, otwor zawiazuje gaza i czeka az mleko skwasnieje. Dalej postepuje sie j.w. i doprawia jak trzeba. Serwatka zawiera duzo cennych, pelnowartosciowych skladnikow i nadaje sie do niektorych zup i napojow, dlatego szkoda ja wylewac. Mozna tez dac swinkom jesli sie ma.
Na jednorazowe spozycie mala ilosc serka mozna uzyskac innym sposobem. Niewielkie sitko ustawic np. nad sloiczkiem, wylozyc filtrem do kawy i przelac na to kwasne mleko (stopniowo), zostawic do odciekniecia na jakis czas. Tak samo mozna robic z jogurtem. Z jednej szklanki mleka czy jogurtu bedzie 3-4 lyzki delikatnego serka gotowego do jedzenia bez dalszych zabiegow. Powodzenia, Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email