Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Suszenie owoców

Home Forums Działy Hudy Park Suszenie owoców Odp:Suszenie owoców

#45017
Anerite
Participant

Owoce najlepiej suszyc pokrojone w plasterki, male jablka lub gruszki moga byc w cwiartkach, ale brzoskwinie zawieraja duzo soku i susze nie powinno byc w plastrach, takich srednich, sliwki moga byc w cwiartkach. Im bardziej soczyste owoce, tym dluzej sie beda suszyly, wiec trzeba je pokroic. Owoce musza byc zupelnie wysuszone, inaczej beda plesnialy i w przypadku duzych, soczystych owocow trudno miec pewnosc, czy w cwiartkach w srodku sa zupelnie ususzone. Najlepiej suszyc w specjalnej suszarce do owocow i warzyw, napewno jest w handlu, ma 4-5 poziomow wiec suszy sporo za kazdym razem, jest na prad, ktorego malo zuzywa i powinna byc dolaczona broszurka z instrukcja. Zakup sie oplaci napewno. Mozna tez suszyc w piekarniku rozkladajac pokrojone owoce na blasze do pieczenia wylozonej papierem sniadaniowym. Suszy sie w temp. ok 60 C przy uchylonych drzwiczkach. Na powietrzu moze byc ryzykowne, muchom moga smakowac i pogoda moze sie szybko zmienic. Anerite.