Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Sało

#44669
Anerite
Participant

Salo jest to poprostu wedzona i grubo paprykowana slonina, kiedys b. popularna w Polsce i napewno jadles, byla w kazdym miesnym sklepie, a moze i teraz jest. Slonina w tej postaci jest szeroko znana we wschodniej Europie i nazwy sa podobne. Ponizej podaje linki dla amatorow, ale to w j. angielskim, jest b. duzo na ten temat, szukac nalezy pod haslami: "salo – ukrainian dish" lub "salo – food". Moze jest w polskiej wersji Google, trzeba poszukac.
http://en.wikipedia.org/wiki/Salo_(dish)
http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=salo+-+food&btnG=Search
Anerite.
PS. W Google jest sporo niescislosci i opinie ludzi nie majacych o tym pojecia, wydawane na podstawie domyslow piszacych, ale salo po polsku to po prostu slonina odpowiednio potraktowana. Kiedys byla w puszkach wedzona slonina do smarowania, dla wojska (nie to samo), ale paprykowana slonine napewno mozna dostac, albo zrobic, w jednym z linkow jest przepis i nazwy jakie ma w sasiednich krajach.

Edytowany przez: anerite, w: 2006/03/19 20:43