Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:sałatka z czerwonych i zielonych pomidorów we weku

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. sałatka z czerwonych i zielonych pomidorów we weku Odp:sałatka z czerwonych i zielonych pomidorów we weku

#44827
Anerite
Participant

Znalazlam na innym forum kilka przepisow, moze cos Ci sie przyda, jest podobne. Podaje, ale bardzo prosze o jakakolwiek odpowiedz, przydalo sie, czy nie, robilas, czy nie itd. Czesto ktos prosi o przepis czy porade, a potem ani me ani be. Nie jest to mile dla osoby, ktora uzywa swego czasu, aby wyszukac i wpisac przepisy dla kogos, i potem nie dostaje zadnego oddzwieku. Wypada cos odpowiedziec. Ja to pisze ogolnie, ale widze, ze za kazdym razem trzeba prosic o odpowiedz, bo sa tacy, co tego nie rozumieja. Anerite.

—————————————————————————————————————-
2 salatki pomidorowe, autorka: Alik
Mysle, ze mozna tu uzyc kombinacje pomidorow zielonych i czerwonych, jak i w pozostalych przepisach.

5 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
sól /ok.1 szklanki/

zalewa:
1,5 l wody
2 niepełne szklanki octu 10%
45 dkg cukru

Pomidory pokroić w cienkie krążki, cebulę w półkrążki lub wiórka, zasypać solą, dodać odrobinkę octu, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Następnie lekko dcisnąć powstały sok.
Zagotować składniki zalewy, na gotującą wrzucić pomidory z cebulą – gotować na wolnym ogniu mieszając, aż będą prawie miękkie /prawie !!!/.
Gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
———————————————————-
1 kg zielonych pomidorów
1 kg ogórków
1 kg kapusty włoskiej
1 kg cebuli
1 kg czerwonych pomidorów /bez łupy/
1 kg jabłek
1/2 kg marchewki

zalewa:
1/2 l octu 10%
1 l wody
2,5 szklanki cukru
gożdziki, cynamon /w kawałku/, liście laurowe, ziele ang,

Warzywa pokroić w plasterki z wyj. marchewki, którą jak i jabłka ścieramy na tarku /grube oczka/.
Zielone pomidory, ogórki, kapustę, cebulę i marchewkę solimy 1 szklanką soli i zostawiamy na ok. 2 godz.
Na gotującą zalewę wrzucić warzywa lekko odciśnięte i gotować 10 min. /warzywa mają być prawie miękkie/ mieszając, dodać jabłka i pomidory czerwone – zagotować chwilkę. Nakładać gorące do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do ostygnięcia.
==============================================
Pomidorki koktailowe w occie – autorka – Marghe
Pomidorki nalezy zalać octem wymieszanym z woda i : papryczkami chilli swiezymi, czosnkiem, listkiem laurowym, pieprzem czerwonym i czarnym/ Zalać goracą miksturką. Postawić do góry nogami. Czekać (dobre na drugidzien).
========================================
POMIDORY NA ZIME "AL NATURALE"
/ jesli pomidory sa typu podluznego, uzyskamy klasyczne “pelati” / (zwane inaczej sliwkowe), autorka – Linn.
– pomidory umyc, naciac gorna czesc / od strony listkow /, przycisnac usuwajac nasiona i czesc plynu, wrzucic na wrzatek, obrac ze skorki i ukladac je pionowo w sloikach pollitrowych
– zalac osolona woda / 20 g na 1 litr wody /, zamknac i pasteryzowac / 45 minut, jesli sloiki mniejsze – wystarczy 20-25 minut /
– mozna ochlodzic i pasteryzowac jeszcze raz przez 20 minut / wtedy czas
przechowywania wynosi 8-10 miesiecy /
Pomidorki koktajlowe zamykac w calosci / ze skorka i pestkami /, zalane osolona woda.
====================================================
Sałatka z zielonych pomidorów I i 2 – autorka – Baska

składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów
50 dag cebuli
4 szklalnki 6% octu
4 łyżki miodu
2 łyżki soli
łyżka musztardy
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki zielonego zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:
Pomidory, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie talarki. Układać warstwami w misce, przesypać solą, nakryć pokrywką i postawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Do dużego garnka wlać ocet, dodać przyprawy oraz miód; zagotować na małym ogniu. Pomidory osączyć z soku, przełożyć do garnka, dodać obraną, pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Zagotować, później ogień zmniejszyć i gotować jeszcze przez 10 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć nakrętkami. Po wystudzeniu odstawić w chłodne suche miejsce.
———————————————————————————
Sałatka z zielonych pomidorów II
składniki:
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
2 szklanki 10% octu
6 szklanek wody
szklanka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka goździków
sól
wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić w cienkie talarki. Układać w misce, przesypując warstwy solą. Nakryć pokrywką i zostawić w chłodnym miejscu na 12-16 godzin. Po tym czasie wylać wytworzony sok, a pomidory wymieszać z obraną, pokrojoną w cienkie talarki cebulą i odstawić na 15 min. W dużym emaliowanym garnku zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć pomidory i cebulę, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa jeszcze przez 10 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć nakrętkami. Po wystudzeniu odstawić w
chlodne miejsce.