Odp:Re:Amerykańskie impresje kulinarne

Home Forums Działy Kuchnie Świata Amerykańskie impresje kulinarne Odp:Re:Amerykańskie impresje kulinarne

Anerite
Participant
Posted on 2 stycznia 2006 at 23:35

Iwonko, moj przepis juz podalam tu na forum na prosbe innej osoby, jest w temacie: Szukam przepisu na… , str.2. Zwykle robilam z pelnotlustej maslanki, ale ostatnio nie mozna jej dostac, tylko chuda. Z chudej maslanki tez mozna robic, bedzie kwasniejszy, ale kiedys wyprobowalam z pelnotlustego, pasteryzowanego mleka za rada mojej znajomej z Canady i b. dobrze sie udal, wiec teraz tez zrobilam. Twarog wyszedl doskonaly i moglam robic pierogi. Jesli masz tam dobra, gesta maslanke, to sprobuj. Jesli nie masz dostepu do swiezego mleka, to uzyj pasteryzowanego, wszystko, co trzeba zrobic, to przelamac pasteryzacje, aby sie rozwinela kultura kwaszaca. Na czym polega pasteryzacja: na podgrzewaniu mleka do 90 kilku stopni C, ale nie zagotowaniu, tylko do temperatury, ktora zabija bakterie kwaszace. Mleko nie jest poddawane zadnej obrobce chemicznej, jak sie niektorym zdaje, tylko odpowiednio podgrzane. Wiec nalezy dodac po lyzce smietany albo troche maslanki na pojemnik mleka i zaczekac kilka dni (3-4) az sie kultura rozwinie i skwasi mleko. Napewno Ci sie uda, ale jakbys miala jeszcze jakies pytania, to podaj mi swoj email tu, (mozesz tez w "Wiadomosciach" – margines po lewej) albo popros admina o posrednictwo.
Jesli masz niemieckie wyroby mleczarskie, to uzyj tych, podobno nie z kazdego mleka sie udaje, widocznie pasteryzacja jest zbyt wysoka. Tu podaje link, ale znajdziesz na forum, jak podalam wyzej:
http://pychotka.pl/pychotka/component/option,com_joomlaboard/Itemid,156/func,view/id,2492/catid,3/
Prosze podaj mi, jak Ci wyszlo. Niestety osoba, dla ktorej podalam sie nie odezwala, na co liczylam. Milo jest napisac chocby 1 slowo, bo ktos przeciez poswieca swoj czas dla kogos z wielka zyczliwoscia, a potem……Pozdrawiam, Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email