Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44861
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Jajecznica po ormiańsku[/color]
Składniki:[/b]
4 jajka
6 dag posiekanych włoskich orzechów
2 łyżki masła
sól, pieprz i sproszkowany cynamon do smaku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Na patelni rozgrzać masło. Wlać roztrzepane jajka wymieszane z orzechami. Doprawić solą i pieprzem. Ciągle mieszając smażyć do ścięcia się jajek. Przed podaniem jajecznicę posypać cynamonem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
[b][color=#0000FF]Jajecznica po brazylijsku[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg ugotowanej białej fasoli
6 jajek
2 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Na patelni rozgrzać masło. Dodać fasolę, koncentrat pomidorowy, paprykę i curry. Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć ok 3 min. Jajka wybić do miseczki. Rozkłócić trzepaczką. Wlać do usmażonej z przyprawami fasoli. Smażyć do ścięcia się jajek. Posypać zieleniną. Podawać z białym pieczywem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
[b][color=#0000FF]Gulasz wołowy po meksykańsku[/color]
Składniki:[/b]
1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm
2 łyżeki oleju roślinnego
2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule,
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 l rosołu wołowego
1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili
1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki
4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
2 małe ziemniaki , pokrojone w ósemki
10 dag pokrojonych w plasterki zielonych oliwek.
sól do smaku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W piekarniku rozgrzać olej. Dodać wołowinę, cebule i czosnek (połowę). Wylać tłuszcz. Dodać rosół i pikantny sos. Ponownie włożyć wołowinę; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć szczelnie i gotować na małym ogniu 1-1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukinię, gotować dalej pod przykryciem aż wołowina stanie się miękka. Połączyć z mąką kukurydzianą; gotować mieszając przez 2 minuty. Dodać pomidory i oliwki. Zdjąć z ognia, przykryć i odczekać jeszcze ok 5 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
[b][color=#0000FF]Grochówka wojskowa[/color]
Składniki:[/b]
1.5 l wywaru z kości i warzyw
25 dag grochu
30 dag ziemniaków
20 dkg kiełbasy
10 dag boczku wędzonego
8 dag cebuli
2 dag mąki
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
przyprawa maggi do smaku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus[/b]
[b][color=#0000FF]Kaczka nadziewana kaszą gryczaną[/color]
Składniki:[/b]
1 kaczka (ok. 2 kg)
1 łyżka majeranku
300 g kaszy gryczanej
150 g wątróbki drobiowej
2 jaja
600 ml bulionu
1 cebula
2 łyżki margaryny
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kaczkę umyć, następnie wykroić kości, tak by nie uszkodzić skóry. Tuszkę natrzeć solą i majerankiem. Kaszę opłukać, wsypać do gorącego bulionu i ugotować na sypko. Posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce margaryny. Wątróbkę umyć, podsmażyć na pozostałej porcji margaryny, po lekkim przestudzeniu zmielić. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Ugotowaną kaszę przestudzić, wymieszać z żółtkami, masłem, wątróbką, cebulką i natką pietruszki. Farsz doprawić do smaku, następnie połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem, zaszyć. Włożyć do natłuszczonej brytfanny i piec ok. 90 minut w temp. 175°C. W trakcie pieczenia obficie polewać sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus [/b]