Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44858
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Kurczak z ananasem[/color]
Składniki:[/b]
30 dkg filet z kurczaka
4 plastry ananasa konserwowego
kilka szparagów lub fasolki szparagowej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bulionu drobiowego
olej
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Umyte i wysuszone mięso pokroić w plastry grubości plastrów ananasa, obsypać mąką ziemniaczaną, polać sosem sojowym, odstawić na pół godziny. Szparagi blanszować we wrzątku, pokroić na 2, 3 części. Plastry ananasów przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć wyjętego z marynaty kurczaka na złoty kolor, przełożyć do rondla, podlać bulionem, poddusić. Gdy mięso będzie miękkie dodać ananasy i szparagi, chwilę razem poddusić, przyprawić.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab
[/b]
[b][color=#0000FF]Kurczak w pomarańczowej glazurze[/color]
Składniki:[/b]
1 kurczak
2 pomarańcze
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
pieprz, sól

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Pomarańcze starannie umyć w gorącej wodzie. Umytego kurczaka podzielić na porcje, przyprawić. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, a gdy się rozpuści, włożyć do syropu przekrojone na połowę pomarańcze, gotować 3 minuty, pomarańcze wyjąć. Każdą porcję kurczaka zamoczyć w syropie, pozwolić aby obciekła z jego nadmiaru. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni Celsjusza, na blasze ułożyć porcję kurczaka i połówki pomarańczy, piec przez około 35 minut, w połowie pieczenia obrócić.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Szaszłyk po chłopsku z udek kurczaka grillowany[/color]
Składniki:[/b]
górna część udek kurczaka
boczek w plastrach
cebula
pomidory koktajlowe
sos sojowy
sok z cytryny
pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, osuszyć, ostrym nożem przekroić wzdłuż na połówki usuwając kość. Przygotować marynatę, 2 części sosu sojowego wymieszać z jedną częścią soku z cytryny i pieprzem, dokładnie wymieszać. Porcje mięsa ułożyć w misce, zalać marynatą, marynować przez kilka godzin po czym odsączyć z marynaty. Każdą porcję mięsa owinąć dokładnie boczkiem, nabijać na szpadki do szaszłyków naprzemiennie z grubymi plastrami cebuli i pomidorkami. Piec na mocno rozgrzanym grillu, obracać w trakcie pieczenia.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]