Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

admin
Keymaster
Posted on 15 maja 2006 at 20:20

[b][color=#0000FF]Pysznotka[/color]
Składniki:[/b]
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka
1/2 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag cukru kryształu
25 dag cukru pudru-do bezy
25 dag orzechów włoskich-do posypania
[b]Masa:[/b]
1/2 litra mleka
1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1i1/2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka cukier waniliowy
20 dag cukru kryształu
1 słoik powidła śliwkowego
1 kostka masła

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
[b]Ciasto:[/b]
Amoniak rozpuścić w śmietanie i dodać go podczas zagniatania kruchego ciasta z podanych składników. Zagniecione ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować na blachę średniej wielkości. Do blachy włożyć pergamin do pieczenia, ułożyć na nim rozwałkowane ciasto i posmarować cienką warstwą powidła. Z 7-miu białek (pozostałych z jajek)i 25 dag cukru pudru ubić pianę(cukier puder wsypywać stopniowo podczas ubijania i ubijać, aż masa bezowa będzie w miarę gęsta).Nałożyć połowę masy bezowej na ciasto z powidłem i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Drugi placek zrobić tak samo. Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż beza się zarumieni.
[b]Masa:[/b]
Z 1/2 litra mleka odlać trochę i wsypać do tego 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,1i1/2 łyżki mąki pszennej,3 żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z 20 dag cukru. Do gotującego mleka wlać mleko rozrobione ze wszystkimi produktami napisanymi wcześniej, mieszając przez cały czas gotować przez ok.3-4 minuty(aż zgęstnieje). Kostkę masła utrzeć mikserem do białości i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Miksować do otrzymania jednolitej masy.
Gotowy budyń nałożyć na wcześniej upieczony placek i przykryć go drugim plackiem. Gotowe. Życzę smacznego.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Mistrz razy trzy” przez: Magda[/b]

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email