Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44854
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej panierce[/color]
Składniki:[/b]
4 filety z kurczaka
Marynata:
1/2 szklanki oliwy
sok z jednej cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanego koperku
Panierka:
1 mała ususzona bułka
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżeczka mixu kolorowych pieprzów
2 jajka

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Filety umyć, osuszyć, lekko rozbić, zalać przygotowaną marynatą i odstawić na 2 godziny. Wszystkie suche składniki panierki dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Mięso wyjąc z marynaty, obsączyć, panierować w jajku i przygotowanej mieszance. Smażyć na złoty kolor uważając aby kotlet się nie zarumienił zbyt mocno.

[b][color=#0000FF]Filet z kurczaka szpikowany zielonym pieprzem[/color]
Składniki:[/b]
4 filety z kurczaka
40 ziaren zielonego pieprzu z zalewy
mąka
olej
sól, pieprz
Marynata:
1 szklanka maślanki
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, przelać do miski. Filet umyć, osuszyć. Każdy kotlet wkładać do miski z marynatą i nakłuwać gęsto widelcem, pozostawić w marynacie około 1 godziny. Filety wyjąć z marynaty, obsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ostrym, wąskim nożem wykonać głębokie nacięcia w każde wkładając ziarenko obsączonego z zalewy pieprzu, przyprawić, obtoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor, dopiec w gorącym piekarniku.