Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

admin
Keymaster
Posted on 14 maja 2006 at 12:43

[b][color=#0000FF]Wołowina na sposób chiński[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg polędwicy wołowej
4 cebule
4 łyżki oleju
1 łyżka czystej wódki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
2 łyżki posiekanej bazylii
pieprz czerwony mielony

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Na patelni rozgrzać część oleju i szybko obsmażyć na nim plastry polędwicy. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na oleju, po kilku minutach dodać pozostałe składniki i po kilku minutach polędwicę, dusić razem jeszcze 3 minuty.

[b][color=#0000FF]Paluszki z wołowiny[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg wołowiny pieczeniowej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wołowinę umyć i osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 15 mm (w poprzek włókien mięśniowych), a następnie w „paluszki” o podobnej szerokości. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozmieszać z mąką ziemniaczaną, polać ciastem mięso, wymieszać. W rondlu rozgrzać mocno olej, smażyć mięso niewielkimi porcjami. Gdy się zezłocą wykładać na papierowy ręcznik aby obsączyć je z nadmiaru oleju. Podając posypać zieleniną.

[b][color=#0000FF]Wołowina ze śliwkami[/color]
Składniki:[/b]
1 kg polędwicy wołowej (lub pieczeniowe)
40 dkg śliwek bez pestek lub 20 dkg śliwek suszonych
1 szklanka piwa
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Śliwki pokroić w plasterki lub jeśli suszone w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim porcję mięsa. Układać w odpowiednim naczyniu, dodać śliwki, cukier i piwo. Dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 1, 5 godziny, odkryć aby sos się zredukował, przyprawić do smaku.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email