Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44890
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Mocno czosnkowa zupa fasolowa[/color]
Składniki:[/b]
2 szklanka cebuli pokrojona w piórka
½ szklanki pokrojonej w plasterki marchewki
2 łyżki posiekanego selera naciowego
14 ząbków drobno posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu drobiowego
2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, może być konserwowa
natka pietruszki
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać marchew i selera, dusić 5 minut. Do podsmażonych składników wlać bulion i dodać fasolę, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Uwaga: jeśli ktoś lubi może dodać przed fasolą pokrojone w kostki ziemniaki, można tez zupę zagęścić zasmażką.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Rotini w sosie pomidorowo bazylikowym[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg makaronu rotini
3 duże pomidory, pokrojone w kostkę
1/3 szklanki posiekanych listków bazylii
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 drobno pokrojony ząbek czosnku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, zeszklić, dodać pomidory i bazylię, dusić mieszając. Ugotować makaron w posolonej wodzie, czas gotowania podany jest na opakowaniu, makaron powinien być al. dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Gdy sos stanie się jednolity dodać makaron, podgrzać i podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Meksykański chleb kukurydziany[/color]
Składniki: [/b]
1,5 szklanki mąki pszennej
2,5 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka
2 jajka
½ szklanki roztopionego masła
5 łyżeczek proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
1 łyżka kminku łyżki
1 łyżeczka chili w proszku
40 dkg ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (wybór i skład dowolny)
sól do smaku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużej misce lub robocie dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jajka, mleko, masło, wyrabiać aż ciasto stanie się pulchne. Przełożyć do odpowiednio dużej formy teflonowej (lub zwykłej wysypanej mąką). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza, piec aż chleb się zacznie rumienić co trwa zazwyczaj 20 minut. Przed podaniem schłodzić.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Aromatyczny filet rybny z grilla[/color]
Składniki:[/b]
70 dkg filetów rybnych
½ szklanki posiekanych ulubionych ziół
½ łyżeczki soli
szczypta mielonej ostrej papryki
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W mikserze lub robocie kuchenny zmiksować wszystkie składniki (oprócz ryby) . Każdy filet zawinąć w folię, odłożyć na 24 godziny do lodówki. Tak przygotowaną rybę możemy piec na grillu zarówno w folii aluminiowej jak i bezpośrednio na ruszcie. Czas pieczenia wynosi około 10 minut, w zależności od grubości filetów. Pieczona w folii jest bardziej aromatyczna i delikatniejsza. Pieczona na ruszcie częstokroć robi się sucha.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Tajska zupa z dyni[/color]
Składniki: [/b]
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka masło
1 drobno posiekany ząbek czosnku
4 drobno pokrojone szalotki
2 małe drobno pokrojone świeże papryczki chili
1 łyżka posiekana palczatka cytrynowa
2 szklanki rosół z drobiu
4 szklanki obrana i pokrojona w kostkę dynia
1,5 szklanki mleka kokosowego bez dodatku cukru
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużym rondlu podgrzać olej arachidowy i masło, dodać czosnek, szalotkę, papryczkę chili smażyć mieszając. Dodać rosół z drobiu, mleko kokosowe i dynię, powoli gotować aż dynia stanie się miękka. Zmiksować blenderem na „gładko”, podawać z ryżem lub groszkiem ptysiowym.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]