Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44889
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Klopsiki w ostrym sosie pomidorowym[/color]
Składniki:
Klopsiki:[/b]
25 dkg mielonej wołowiny
25 dkg mielonej wieprzowiny
1/3 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki mąki
1 łyżka mielonej kolendry
szczypta oregano
szczypta mielonego kminku
1 jajko
3 łyżki oleju
[b]Sos:[/b]
1 łyżka oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki posiekanego czosnku
1 szklanka gęstego soku pomidorowego
2 łyżki posiekanej drobno papryki
szczypta mielonego chili
½ szklanki bulionu wołowego

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
[b]Klopsiki:[/b]
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki klopsików (poza olejem) przyprawić, uformować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron.
[b]Sos:[/b]
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę, zeszklić. Dodać pozostałe składniki i mieszając gotować na małym ogniu około 20 minut aż sos zgęstnieje, przyprawić.
Do gotowego sosu dodać klopsiki, podgrzewać przez 5 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

[b][color=#0000FF]Ostry sos czosnkowy[/color]
Składniki:[/b]
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka chili mielonego
2 łyżki keczupu
2 łyżki sos Worcester
1 1/2 łyżki sosu Pickapeppa
5 łyżek posiekane papryki jalepano

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Czosnek rozetrzeć na pastę z solą. Wszystkie składniki sosu zmiksować w blnderze.
[b]Uwaga:[/b] Sos Pickapeppa można zastąpić sosem Worcester.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

[b][color=#0000FF]Red chili[/color]
Składniki:[/b]
75 dkg mielonej wołowiny
3 łyżki oliwy
1 pokrojona cebula
1 pokrojona papryka
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżeczka zgniecionego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego chili
1 kg czerwonej fasoli
1, 5 litra bulionu wołowego
1 łyżeczka mielonego kminku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużym rondlu rozgrzać oliwę., dodać cebulę, paprykę, czosnek, dodać wołowinę i dusić aż zbrązowieje. Wyłożyć na miskę. Do rondla wlać bulion wołowy, dodać fasolę i przyprawy, gotować aż fasola zmięknie. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

[b][color=#0000FF]Capellini z sosem czosnkowym[/color]
Składniki:[/b]
30 dkg makaronu capellini (włosy anielskie)
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
4 ząbki drobno posiekanego czosnku
½ szklanki tartego parmezanu

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuję na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pietruszkę, powoli dusić. Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać. Podawać posypany parmezanem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]