Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44888
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Śródziemnomorska frittata[/color]
Składniki:[/b]
1 cebula, obrana i pokrojona
3 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek30
2 śląskie kiełbasy, pokrojone w plastry
4 dojrzałe czerwone pomidory, obrane ze skóry i pokrojone na kawałki
2 ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki
1 łyżeczka posiekanej bazylii
10 dużych jajek, rozmieszanych
sól i pieprz czarny

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli. Po kilku minutach dodać kiełbasę, ziemniaki, czosnek, pomidory i bazylię, dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić i dodać jajka, nie mieszając smażyć je na małym ogniu aż się zetną. Podzielić na porcję w kształcie klinów, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

[b][color=#0000FF]Aromatyczne udka z kurczaka[/color]
Składniki:[/b]
6 udek z kurczaka
3 łyżki oleju
1 szklanka rosołu drobiowego
Marynata:
1 szklanka białego octu winnego
½ szklanki sosu sojowego
1 łyżka posiekanego czosnku
1 liść laurowy
2 łyżeczki rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Udka kurczaka podzielić przecinając w stawie kolanowym, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę. Wyjąć kurczaka z marynaty, wysuszyć. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim porcje kurczaka, przełożyć do rondla. Do obrumienionych udek dodać bulion drobiowy i dusić aż kurczak zmięknie, wyjąć i osuszyć. Do rondla w którym dusił się kurczak wlać marynatę, gotując powoli zredukować sos do objętości jednej szklanki. Kurczaka ponownie obsmażyć szybko na patelni, podawać polane sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

[b][color=#0000FF]Kebab z wołowiny grillowany[/color]
Składniki:[/b]
1 kg polędwicy wołowej
cebula dymka
Marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżka chili
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzy kajeńskiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Polędwicę pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm. W misce wymieszać mięso z marynatą, odstawić na około 2 godziny. Cebule dymkę obrać. Na bambusowe szpadki do grillowania nabijać na przemian obsączone z marynaty kostki mięsa i cebulki. Opiekać na gorącym grillu przez około 10 minut. Podawać z ostrym sosem serwowanym w miseczce.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

[b][color=#0000FF]Panga po kreolsku[/color]
Składniki:[/b]
1 kg filetów z pangi
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
1 łyżka masła
1 cebula pokrojona w kostkę
1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
½ szklanki piure pomidorów
kilka gałązek naci kolendry pokrojonej drobno
1 łyżeczka sosu chili
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło dodać cebulę i paprykę, zeszklić mieszając, dodać piure z pomidorów dusić około 8 minut, przyprawić sosem chili, solą i pieprzem, dodać natkę kolendry, odstawić w gorące miejsce. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, smażyć filety po około 3 minuty z każdej strony. Podawać rybę polana sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]

[b][color=#0000FF]Szpinak w jogurcie[/color]
Składniki:[/b]
1 kg świeży szpinak
1 szklanka gęstego jogurtu
2 cebule, drobno pokrojone
4 ząbki czosnku, drobno pokrojone (nieobowiązkowy)
olej do smażenia
sól i pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obciąć szypułki, pokroić. W dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę, dodać szpinak, dusić na małym ogniu. Miękki przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, (ubić mikserem) zalać nim zimny szpinak, wymieszać. Mieszanka powinna być gęsta i jednorodna.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia[/b]