Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

admin
Keymaster
Posted on 26 maja 2006 at 21:00

[b][color=#0000FF]Piknikowa sałatka warstwowa[/color]
Składniki:[/b]
35 dkg makaronu farfalle (kokardki)
10 dkg szynki
2/3 szklanki sosu winegret
2/3 szklanki groszku konserwowego
3 średnie pomidory, przekrojone na ćwiartki
2/3 szklanki pokrojonych grzybów
1 łyżka posiekanej bazylii
2 łyżki tartego żółtego sera (parmezan)

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Grzyby ugotować, odcedzić, przelać wodą, pozwolić aby się odsączyły. Ugotować makaron zgodnie z danymi umieszczonymi na opakowaniu, odcedzać, przelać zimną wodą, odsączyć. W misce wymieszać makaron z 2 łyżkami sosu winegret. Połowę makaronu przełożyć do szklanej salaterki. Jako następną warstwy dajemy groszek konserwowy, pomidory, grzyby, szynkę, kończymy resztą makaronu. Całość polewamy równomiernie resztą sosu winegret, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią. Przed podaniem dobrze schłodzić.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka cytrusowa warstwowa[/color]
Składniki:[/b]
4 mandarynki
3 czerwone albo białe grejpfruty
2 filiżanki świeży ananas pokrojony w kostkę
1 szklanka suszone żurawiny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczowy

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Pomarańcze , grejpfruty i mandarynki obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem cienko skroić pokrywającą je błonę (z resztek pozostałych przy błonach wycisnąć sok), pokroić w kostkę, rozłożyć do oddzielnych miseczek. W dużej szklanej salaterce układać warstwami, kostki pomarańcza, ananasa, grejpfruta, żurawin i mandarynki. Całość polać sokiem. Przed podaniem schłodzić. Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciastkami.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab[/b]

[b][color=#0000FF]Tęczowa sałatka warstwowa[/color]
Składniki:[/b]
1 litr podartych w palcach zielonych sałat
25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
4 ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostkę
2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
1 papryka o wydłużonych strąkach pokrojona w kostkę
1 pęczek rzodkiewki pokrojonej w ćwiartki
25 dkg groszku konserwowego
1 szklanka pokrojonej i zamarynowanej w occie winnym cebuli
[b]Dresing:[/b]
1 szklanka majonezu
1 szklanka maślanki
¼ szklanki musztardy miodowej
1 łyżeczka sosu do sałatek w proszku
1 łyzeczka posiekanego koperku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W szklanej salaterce układać kolejno warstwami składniki sałatki tak dobierając kolory aby kolejne warstwy wyraznie się różniły. W miseczce dokładnie wymieszać składniki dresingu, polać nim sałatkę. Schłodzić przed podaniem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sos Tomatillos[/color]
Składniki:[/b]
1 awokado
6 łyżek śmietany
20 dkg tomatillo, zgnieciony

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Awokado przekroić na połowę, usunąc pestkę, łyżka wybrać miąższ. Wszystkie składniki zmiksować bardzo dokładnie. Przełożyć do czystego słoika, szczelnie zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 4 dni, jednak najlepiej smakuje po przygotowaniu.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Salsa do dań rybnych z grilla[/color]
Składniki:[/b]
½ szklanki drobno pokrojonego ananasa
2 małe ogórki, obrane i pozbawione nasion, drobno pokrojone
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
1 czerwona papryka, oczyszczona, drobno pokrojona
1 łyżka czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy
½ łyżki naci kolendry, posiekanej
sól, pieprz, papryka

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, przyprawić do smaku.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Ostry sos barbeq[/color]
Składniki:[/b]
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy w proszku
1 łyżka ciemnego rumu (2 krople olejku rumowego)
2 ząbki czosnku, pokrojone
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki brzoskwiń, obranych ze skóry i pokrojonych (lub dżem brzoskwiniowy)
1 łyżka sosu Haisin
1 łyżka sosu Worcester
chili, czarny pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wszystkie składniki miksować do momentu aż cukier się rozpuści, przyprawić wg smaku. Przelać do rondla o grubym dnie, zagotować. Przechowywać w lodówce zamknięte w czystym słoiku
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab[/b]

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email