Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44886
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Marokańska sałatka z melona (arbuza) i pomarańcza[/color]
Składniki:[/b]
6 pomarańczy
1 melon
szczypta cynamonu
kilka świeżych listków mięty
2 łyżki koniaku
[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z 4 listkami mięty, cynamonem i koniakiem. Kostki pomarańcza i melona wymieszać, rozłożyć do 4 pucharków, polać sokiem z dodatkami. Schłodzić. Podając udekorować listkami mięty. Znakomicie orzeźwia.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]

[b][color=#0000FF]Czosnkowa zupa krem[/color]
Składniki:[/b]
4 pokrojone w kostkę cebule
2 główki pokrojonego drobno czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 szklanka pokruszonego miąższu bułki
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
1,5 litra rosołu z drobiu
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]

[b][color=#0000FF]Mocno czosnkowe kolby kukurydzy z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 kolby kukurydzy
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Zaczynamy od przygotowania kolb kukurydzy. Z każdej kolby ostrożnie odchylić liście pokrywowe do tyłu, związać ich końce nitką w ten sposób aby stanowiły niejako przedłużenie kolby. Zmiksować oliwę, czosnek i przyprawy. Odsłonięte i oczyszczone z włókien owocnie umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie oliwą z przyprawami, zawinąć w folię. Przygotować odpowiednie naczynie z wodą, ułożyć kolby kukurydzy tak aby związane liście pokrywowe były zamoczone w wodzie, moczyć przez dwie godziny. Wyjąc z wody, liście osuszyć i przywrócić kolby kukurydzy do stanu naturalnego tzn okryć owocnię (odwiniętą z folii) liśćmi, obwiązać nitką. Tak przygotowane kolby kukurydzy pieczemy na grillu przez 20 minut, odwracamy kilkakrotnie.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]