Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44885
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Mieszanka jarzyn i grzybów z grilla[/color]
Składniki:[/b]
½ szklanki bulionu z kostki
1 łyżeczka posiekanych ulubionych ziół
½ łyżeczki pieprzu
1 grubo pokrojona czerwona cebula
2 duże kolorowe papryki pokrojone w grube paski
1 cukinia pokrojona w grube plastry
10 dużych pieczarek (kapelusze)
sól

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać bulion z ziołami i pieprzem. Za pomocą pędzelka nanieść mieszankę na jarzyny i pieczarki przeznaczone do grillowania. Ruszt grilla posmarować olejem. Jarzyny i grzyby pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez około 10 minut, obracamy i skrapiamy mieszanką z przyprawami. Gdy są gotowe solimy do smaku.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz[/b]

[b][color=#0000FF]Marynowane warzywa z grilla[/color]
Składniki:[/b]
zestaw ulubionych warzyw (cebula dymka wraz z piórami, szparagi, papryka, czerwona cebula, pomidory koktajlowe itp.)
[b]Marynata:[/b]
4 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego oregano
½ szklanki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu Wochester
2/3 szklanki wytrawnego wina

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokroić warzywa na mniejsze kawałki, zbyt grube po grillowaniu pozostaną wewnątrz surowe. Zalać w misce marynatą i marynować przez około 1 godzinę, odsączyć z marynaty. Warzywa pieczemy na tackach do grillowania lub nadziane na szpadki przez około 15 minut. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonych warzyw jest pokruszony drobno ser kozi którym obsypujemy upieczone warzywa.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz[/b]

[b][color=#0000FF]Warzywa po włosku z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 średnie ziemniaki
8 plastrów szynki
10 dkg sera koziego pokrojonego w słupki
3 łyżki oliwy
2 kolorowe papryki pokrojone na połowę
8 szparagów
2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry
1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry
12 średnich pieczarek (kapelusze)
[b]Marynata:[/b]
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku pomarańczowego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ugotować na pół miękko, odcedzić, przelać zimną wodą. Plastry bakłażana posolić i pozwolić aby powstały sok obciekł. Zmiksować składniki marynaty. Zamarynować warzywa na około 1 godzinę, obsączyć z marynaty. W każdy plaster szynki zawijamy szparaga i kawałek sera, spinamy wykałaczkami. Paprykę układamy na grillu skórką w dół i opiekamy chwilę, obieramy ze skóry. Wszystkie składniki układamy na tackach do grillowania i pieczemy przez 15 minut odwracając kilkakrotnie.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz[/b]