Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44880
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Żeberka po azjatycku z grilla[/color]
Składniki:[/b]
1,5 kg grubych żeberek wieprzowych
[b]Marynata:[/b]
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wódki
2 łyżki sosu Hoisin
1 łyżka olej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 ząbek posiekanego czosnku
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Żeberka, nie pokrojone na porcje, natrzeć dokładnie marynatą, marynować przez 6 godzin, kilkakrotnie obracać. Żeberka odcedzić z marynaty, marynatę zachować. Piec na średnio gorącym grillu przez około 1 godzinę, kilkakrotnie obracać, smarować marynatą.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman[/b]

[b][color=#0000FF]Pory z grilla[/color] [/b]
Do grillowania przydatne są pory o średnicy do 15 milimetrów, użycie grubszych spowoduje że zewnętrzna warstwa się zwęgli, a środek pozostanie surowy.
[b]Składniki:[/b]
6 porów na porcję
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sos:
pęczek zielonej cebulki
1szklanka twarogu śmietankowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Odciąć z pora białą cześć, bardzo dokładnie umyć i osuszyć, przyciąć korzonki, wyrównać górę. Każdą porcję porów nabijamy na dwa patyczki do grillowania tworząc rodzaj maty, lekko przyprawiamy i smarujemy obficie oliwą. Pieczemy na średni gorącym grillu przez 5 do 7 minut obracając. Podajemy z sosem serwowanym w sosjerce
[b]Sos:[/b]
Twaróg zmiksować z jogurtem, dodać bardzo drobno pokrojoną zieloną cebulkę, przyprawić, wymieszać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman[/b]

[b][color=#0000FF]Żeberka po kanadyjsku z grilla[/color]
Składniki:[/b]
grube żeberka wieprzowe
Marynata:
½ szklanki oleju
3 łyżki soli
2 łyżki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka ulubionych ziół
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki cynamonu
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego drobno selera naciowego
2 łyżki posiekanej cebuli
3 łyżki keczupu
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu winnego
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka mielonej gorczycy

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Przygotować marynatę. (wystarcza na około 3 kg żeberek) Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić. Wszystkie składniki marynaty rozmieszać w Benderze. Tak przygotowaną masą natrzeć dokładnie żeberka, odłożyć w chłodne miejsce na 6 godzin. Grillować na średnio nagrzanym grillu przez około 1 godzinę, kilkakrotnie obracając. Upieczone płaty żeberek podzielić na porcję.
W międzyczasie przyrządzić sos:
Na patelni rozgrzać masło, dodać seler i cebulę, dusić kilka minut. Dodać pozostałe składniki, dusić razem około 15 minut stale mieszając.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman[/b]