Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44850
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Żeberka w miodzie z grilla[/color]
Składniki:[/b]
1 kg żeberek
1 płaska łyżeczka cukru
1 szklanka miodu
papryka ostra mielona
[b]Marynata:[/b]
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcester
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka umyć, pokroić na porcje. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać) Żeberka ułóż na mocno rozgrzanym grillu i piec, aż będą ładnie przyrumienione z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste, w czasie pieczenia smarować marynatą. Ciepłe układamy na platerze i smarujemy grubo miodem wymieszanym z pikantną papryką.

[b][color=#0000FF]Schab po góralsku z grilla[/color]
Składniki:[/b]
1 kg schabu środkowego
oscypek
[b]Marynata:[/b]
1/4 szklanki piwa
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżką octu winnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 posiekane cebule możliwie razem ze szczypiorkiem
łyżkę posiekanej natki pietruszki
2 laurowe listki
1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Z umytego i osuszonego wykroić kotlety o grubości około 3 cm. Każdy przekroić nożem nie docinając do końca. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i zalać nią przygotowane kotlety, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie obsączyć z marynaty, w nacięciu ułożyć plastry oscypka i piec na rozgrzanym grillu obracając kilkakrotnie.