Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44876
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Krewetki pachnące pomarańczom[/color]
Składniki:[/b]
20 odwłoków dużych krewetek
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka soku pomarańczowego
Marynata:
1 szklanka oliwy z oliwek
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki otartej skórki z pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
½ łyżeczki z soli
szczypta papryki
szczypta chili
szczypta mielonego kminku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Z oliwy, 3 łyżek soku pomarańczowego, skórek z pomarańcza, soli, kminku, pieprzu, papryki i soku cytrynowego przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki na około 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał. Polać sosem krewetki, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]

[b][color=#0000FF]Panga po afrykańsku[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg filetów z pangi
20 dkg krewetek
1 łyżka oliwy z oliwek
2 goździki
2 ząbki czosnku
4 cebule dymki
1 zielona papryka
½ szklanki piure z pomidorów
1 szklanka bulionu drobiowego (nie solonego)
5 dkg katmii jadalnej (okra)
½ łyżeczki posiekanego oregano
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Rybę pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć dymkę, paprykę po kilku minutach dodać obrany i rozdrobniony czosnek oraz goździki, mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać bulion drobiowy, piure pomidorowe i posiekaną katmię, po 5 minutach duszenia sos przyprawić, dodać zioła, chwilę podgrzewać i dołożyć rybę i krewetki. Dusić 4 minuty i podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]

[b][color=#0000FF]Steki wieprzowe z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 steki wieprzowe (z karczku)
2 łyżki mąki
½ łyżeczki soli
½ czerwonej papryki (drobno posiekanej)
szczypta pieprzu cajen
1 łyżeczka kminku

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Steki bardzo dokładnie osuszyć. Ponacinać brzegi mięsa aby się nie deformowało podczas pieczenia. Mąkę, sól i paprykę wymieszać dokładnie z wodą w takiej ilości aby uzyskać gęste, płynne ciasto. Każdy z befsztyków zanurzyć w cieście, opiec szybko w centralnej części grilla (po 1 minucie z każdej strony) dopiec w niższej temperaturze przez 15 minut, kilkakrotnie obracając. Nasiona kminku i pieprz cajen zawinąć w folię aluminiową, wyprażyć na grillu. Podając upieczone steki oprószyć je wyprażonymi przyprawami.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]

[b][color=#0000FF]Kotlet schabowy z kością z grilla[/color]
Składniki:[/b]
4 kotlety schabowe z kością (3 cm grubości)
Marynaty:
½ szklanki soku cytrynowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
szczypta posiekanego rozmarynu
¼ łyżeczki pieprzu

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, zamarynować na około 30 minut. Wyjąc z marynaty, obsączyć. Kotlety opiekać w centralnej części grilla przez 6 minut, dopiec z boku przez 8 minut. Przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia

[b][color=#0000FF]Kapusta pekińska z jajkami[/color]
Składniki:[/b]
4 jajka
20 dkg kapusty pekińskiej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kapustę drobno posiekać, dodać natkę pietruszki, sos sojowy, oliwę i kilka łyżek wody, powoli dusić. Jajka wybić do miski, „skłócić” za pomocą miksera, przyprawić sola i pieprzem. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć płomień i do „migającej” wody wlewać cienką strużka jajka. Wyjmować ścięte jajka łyżką cedzakową, ułożyć na kopczyku miękkiej, uduszonej kapusty pekińskiej.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]

[b][color=#0000FF]Jajka zapieczone na sposób grecki[/color]
Składniki:[/b]
10 jajek
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
4 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Do miseczki wybić jajka, dodać cebulę, przyprawić wymieszać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroic w plastry. Żaroodporne płaskie naczynie, posmarować olejem, wlać masę jajeczną, ułożyc plastry pomidorów, posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku aż jajka się zetną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka cebulowa z jajkami[/color]
Składniki:[/b]
4 jajka ugotowane na twardo
5 cebul (białe i czerwone)
1 szklanka majonezu
ocet winny
natka pietruszki
sól, biały pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę, gotować 2, 3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Blanszowaną cebulę skropić octem winnym, przyprawić, odstawić na godzinę. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, przyprawić. Na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty ułożyć kopczyk z ćwiartek jajka i krążków cebuli, polać obficie majonezem, posypać natką pietruszki, lub w wersji bardziej luksusowej kawiorem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Martusia[/b]