Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44875
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Dza-yu[/color]
Składniki:[/b]
40 dkg łopatki wieprzowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Misce pokrojone mięso posypać mąką ziemniaczaną, przyprawić, polać sosem sojowym, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, smażyć mięso przez 3, 5 minut małymi porcjami. Podawać do kasz, makaronów, frytek. Jako dodatek podajemy w sosjerce ostry sos.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Zupa kantońska[/color]
Składniki:[/b]
10 dkg piersi z kurczaka
10 dkg schabu
10 dkg szynki
10 dkg fasolki szparagowej
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, pokroić w „słomki” o długości około 6 cm, podobnie pokroić szynkę. Trzy szklanki wody doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i szynkę, gotować 20 minut, przyprawić. Strąki fasoli pokroić na 3 cm kawałki, dodać do zupy i gotować razem przez 5 – 6 minut. Podając posypać zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Kotlet wieprzowy z bananami[/color]
Składniki:[/b]
8 kotletów z karczku
2 banany
4 plastry żółtego sera
sok z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Miód dokładnie wymieszać z oliwą, polać marynatą przyprawione mięso, odstawić do lodówki na około 1, 5 godziny. Banany obrać, podzielić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny, obsmażyć na maśle. Mięso wyjąc z marynaty, obsączyć. Każdy kawałek posypać posiekanymi orzechami, położyć na nim dwie ćwiartki banana, i przykryć plastrem sera. Ułożyć na blaszce do zapiekania, piec w gorącym piekarniku aż mięso zmięknie.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Kotlet drobiowy w migdałowej skórce[/color]
Składniki:[/b]
4 filety z kurczaka
10 dkg chipsów ziemniaczanych
5 dkg migdałów w płatkach
2 łyżki mąki
1-2 jajka
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Chipsy ziemniaczane rozkruszyć, wymieszać z migdałami. Mięso umyć osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, przyprawić, odstawić na 30 minut. Kotlety obtoczyć w mące, jajku, migdałowej panierce. Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kotlety i piec w gorącym piekarniku przez około 20 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Carbonado[/color]
Składniki:[/b]
40 dkg filetów z kurczaka
20 dkg ziemniaków
2 cebule
2 pomidory
1 gruszka
½ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka rodzynek
2 łyżki masła
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać pokroić w grube pół plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, oczyścić z miąższu, pokroić w grube paski. Umytego kurczaka pokroić w dużą kostkę. Mięso, cebulę obsmażyć na oleju, podlać bulionem, dusić pod przykryciem przez około godzinę. Ziemniaki i gruszkę obrać, podzielić na ćwiartki, dodać do duszących się składników, po 10 minutach dodać rodzynki. Dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną, przyprawić, podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sekretny sos O Rourke[/color]
Składniki:[/b]
1 szklanka majonezu
5 ząbków czosnku
1 łyżka soku z cytryny

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Zmiksować wszystkie składniki. Doskonały dodatek do zimnych i gorących mięs, dań z grilla.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]