Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44874
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Suflet z łososia[/color]
Składniki:[/b]
30 dkg filetu z łososia
białko z 1 jajka
1/3 szklanki gęstej śmietany
łyżeczka masła
tarta bułka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Filet z łososia pokroić w kostkę, włożyć do zamrażalnika na 45 minut. W Benderze zmiksować zmrożone mięso z łososia z białkiem jaja, dodać śmietanę, przyprawy, miksować do momentu uzyskania pulchnej, jednorodnej masy. Małe foremki żaroodporne, posmarować masłem, oprószyć bardzo drobno zmieloną bułka, napełnić masą rybną. Zapiekać umieszczone w formie z wodą w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Bakłażany zapieczone z pomidorami i serem mozarella[/color]
Składniki:[/b]
8 bakłażanów
8 pomidorów
40 dkg sera mozarella
5 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
sól

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 5 milimetrów, posolić, odłożyć aby obciekły z soku. Pomidory i ser pokroić w cienkie plastry. Oliwę zmiksować z obranym czosnkiem. Jedną porcję stanowią plastry uzyskane z połowy bakłażana. Każdy plaster posmarować sosem, ułożyć na nim plastry pomidora, sera mozarella, następny plaster bakłażana itd. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury około 150 stopni Celsjusza przez 45 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Spaghetti z grzybami (kurkami) i krewetkami[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg makaronu
25 dkg grzybów (najsmaczniejsze z kurkami)
10 dkg ugotowanych krewetek
4 łyżki masła
4 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub w plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Krewetki przelać wrzątkiem na sicie. W rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać kurki i dusić razem przez około 15 minut, dodać krewetki i po około 2, 3 minutach śmietanę, podgrzać, (nie gotować!) przyprawić. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Gulasz wegetariański[/color]
Składniki:[/b]
2 słodkie papryki
25 dkg cebuli
1 bakłażan
2 pomidory
1 cukinia
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
posiekany koperek i natka pietruszki

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Bakłażany pokroić w grubą kostkę, posolić, pozwolić aby odsączył się z nich sok. Cukinię obrać ze skóry (jeśli młoda nie trzeba) przekroić na połowę, usunąć nasiona. Paprykę, oczyścić z nasion, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ. Cebulę obrać. Wszystkie wymienione składniki pokroić w kostkę o wymiarach kostki z bakłażana. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, po kilku minutach dołożyć pozostałe składniki, przyprawić. Dusić na małym ogniu delikatnie mieszając. Najlepiej smakuje z kus kus.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Zupa Babuni[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg żeberek wieprzowych (pasek o szerokości 5, 6 cm)
4 średnie ziemniaki
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
3 łyżki migdałów w płatkach
natka pietruszki
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso umyć, podzielić na porcję (4 żeberka), zalać wrzątkiem powoli gotować. Gdy mięso zmięknie wyjąć, usunąć kości i ponownie włożyć do wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, podzielić wzdłuż na ósemki i wraz z migdałami dołożyć do wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażony na reszcie masła koncentrat pomidorowy, przyprawić, posypać natką, wymieszać i podawać.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]