Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44872
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Tartinki z tuńczykiem[/color]
Składniki:[/b]
8 kromek z bułki francuskiej (weka)
40 dkg tuńczyka w sosie własnym
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
1 cebula
1 łyżeczka soku z cytryny
20 dkg tartego sera
pieprz
posiekana natka pietruszki

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce. Tuńczyka rozgnieść widelcem, dodać cebulę, czosnek, majonez, sok z cytryny i pieprz wg upodobań, bardzo dokładnie wymieszać. Na każdej kromce z bułki rozłożyć masę rybną, posypać serem i natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Zapiekanki z sardynkami[/color]
Składniki:[/b]
sardynki w oleju
3 pomidory
6 kromek chleba tostowego
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżeczka mielonej gorczycy
majonez
ser żółty w plastrach (po 2 na kromkę chleba)

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Sardynki obsączyć z oliwy na sicie. Jajko obrać, pokroić w plastry. Majonez wymieszać z gorczycą. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na każdej kromce ułożyć plaster sera, na nim pozostałe składniki i wszystko przykryć serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka osetyjska[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg dokładnie oczyszczonych filetów z wędzonej makreli
2 cebule
4 ugotowane ziemniaki
3 łyżki oliwy
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka mielonej gorczycy
zielenina

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Filety z makreli pokroić w plastry (w poprzek) Cebule obrać, pokroić w plastry, podobnie ziemniaki. Składniki układać naprzemiennie (plasterek cebuli, ziemniaka, ryby) w szklanej salaterce. Każdą warstwę posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Oliwę wymieszać z octem i gorczycą, polać sosem równomiernie sałatkę.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka Picadilli[/color]
Składniki:[/b]
6 ugotowanych średnich ziemniaków
2 filety z solonych śledzi
2 cebule
10 dkg kukurydzy konserwowej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej gorczycy
natka pietruszki
sól

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie postąpić z ziemniakami. Filety śledziowe pokrić w poprzek w skośne plasterki. Na półmisku wyłożonym listkami sałaty układamy warstwami ziemniaki, cebulę i śledzie. Ziemniaki i cebulę solimy do smaku. Kończymy rozkładając na wierzchu kukurydzę, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Oliwę mieszamy z gorczycą i sosem tym polewamy równomiernie sałatkę.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka ryżowa z tuńczykiem[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg tuńczyka w oleju
40 dkg kukurydzy konserwowej
15 dkg ugotowanego ryżu
2 cebule
Sos:
3 łyżki jogurtu
2 łyżki mleka
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz, cukier

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Tuńczyka odsączyć z oliwy, rozdrobnić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Ryż, tuńczyka, kukurydzę i cebulę przyprawić, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku, polać gotowym sosem sałatkę. Ja postępuję inaczej. Sałatkę nakładam do małej filiżanki, ugniatam, odwracam do góry dnem i wykładam kopczyki na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty, polewam sosem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]