Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

Home Forums Forum Konkursowe Mistrz Razy Trzy Przepisy na konkurs – Partia 1 Odp:Przepisy na konkurs – Partia 1

#44870
admin
Keymaster

[b][color=#0000FF]Sałatkowe łódki[/color]
Składniki:[/b]
15 dkg pieczonych piersi z kurczaka
4 średnie ogórki
2 ugotowane ziemniaki
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
3 łyżki majonezu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Ogórki cienko obrać, przekroić wzdłuż na dwie połowy, ostrożnie łyżeczka wybrać nasiona część miąższu, posolić, położyć na sicie aby się obsączyły. Mięso pokroić w drobną kostkę, podobnie postąpić z ziemniakami, wymieszać, przyprawić, polać majonezem wymieszanym z octem winnym, dokładnie wymieszać. Nakładać sałatkę do wnętrza wydrążonych ogórków. Tak przygotowane „łódeczki” układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, dekoracyjnie polać śmietaną, posypać koperkiem.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka włoska[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg pieczonych piersi z kurczaka
20 dkg tuńczyka w oleju
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
10 dkg sera gołda
1 duża mandarynka
4 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu pomidorowego
zielenina
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Tuńczyka obsączyć z oliwy, pokroić w kostkę podobnie jak mięso kurczaka. Mandarynkę obrać ze skóry, podzielić na części, obrać z błon, pokroić w kostkę, Ser również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić, polać oliwą i dokładnie wymieszać. Ułożyć w salaterce, polać sosem pomidorowym, posypać zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Kapuśniak po gruzińsku[/color]
Składniki:[/b]
25 dkg wieprzowina bez kości
40 dkg kapusty białej
5 dkg tartego żółtego sera
2 cienkie parówki
1/3 szklanki białego wina
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso zalać litrem zimnej wody, gotować powoli aż zmięknie, mięso wyjąć. Kapustę cienko poszatkować, blanszować we wrzątku, odcedzić, dodać wraz z serem do bulionu. Gotować, a gdy kapusta będzie miękka dodać pokrojone w „słomkę” parówki i pokrojone w grubą kostkę mięso. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Podając posypać zieleniną.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Sałatka smakosza[/color]
Składniki:[/b]
20 dkg szynki
3 kolorowe słodkie papryki
4 łyżki zielonego groszku konserwowego
½ szklanki ugotowanego na sypko ryżu
1 szklanka majonezu
4 pomidory
2 jajka gotowane na twardo
sól, pieprz biały
liście sałaty

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Paprykę oczyścić z nasion. Ryż wymieszać z zielonym groszkiem. Teraz drobna uwaga, wszystkie składniki sałatki odkładamy po rozdrobnieniu do osobnych naczyń. Paprykę, pomidory, szynkę kroimy w „makaroniki”. Jajka kroimy w kostkę. Każdy ze składników przyprawiamy, mieszamy z majonezem. Na półmisku rozkładamy liście sałaty i układamy kopczyki składników nie mieszając ich ze sobą, i tak, układamy kopczyk z posiekanych jajek, obok z szynki, następnie kolorową paprykę, ryż z groszkiem, a kończymy kopczykiem z pomidorów. Ozdabiamy kopczyki zieleniną. Taki sposób podawania sałatki umożliwia gościom komponowanie składników wg indywidualnych preferencji smakowych.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]

[b][color=#0000FF]Pikantne serowe kuleczki[/color]
Składniki:[/b]
50 dkg szynki
50 dkg tartego sera żółtego
20 dkg twarogu
2 kolorowe papryki
bardzo drobno posiekana natka pietruszki
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka grubo zmielonego miksu kolorowych pieprzów
sól, pieprz

[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Paprykę oczyścić, usunąć nasiona. Szynkę i paprykę pokroić w naprawdę drobna kostkę. W misce wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem „na ostro” i dokładnie wyrabiamy masę. Za pomocą mokrych dłoni formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w mieszance z posiekanej natki pietruszki i kolorowego pieprzu. Układamy na półmisku wyłożonym sałatą, odkładamy do lodówki na 2 godziny.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab[/b]